Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Królewski jabłecznik z bezą

Niesamowicie królewski, pyszny i znakomicie prezentujący się jabłecznik - idealny zarówno na specjalne okazje, jak i codzienne spotkania w gronie najbliższych.

pie-1063295_960_720

składniki:
Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 3 żółtka
Składniki na nadzienie:
  • ok. 1 kg kwaśnych jabłek
  • cynamon
  • ew. trochę wody
  • bułka tarta
Składniki na bezę:
  • 3 białka
  • 150 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

przyrządzanie:

  1. Składniki na ciasto umieszczamy w misie malaksera i łączymy w jednolitą masę. Można też przygotować ciasto klasycznie na blacie: posiekać masło z mąką i cukrem pudrem, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Formujemy płaski placek, owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę.
  2. Jabłka obieramy, drylujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Smażymy w garnku lub na patelni, aż częściowo się rozpadną. Można ew. podlewać wodą, jeśli same nie puszczą soku. Ja lubię kawałki całych jabłek w nadzieniu, więc nie zesmażam ich całkowicie. Na koniec dodajemy cynamon.
  3. Ciasto wałkujemy na blacie podsypanym mąką, na kształt koła, kilka centymetrów szerszego, niż nasza foremka. Za pomocą wałka przenosimy do formy i nakłuwamy spód widelcem. Ciasto wykładamy folią do pieczenia, wysypujemy obciążenie  i pieczemy w 190°C aż brzegi będą lekko przypieczone. Ściągamy folię z obciążeniem i pieczemy dalej, aż się zezłoci.
  4. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijamy zaczynamy dodawać cukier – łyżka po łyżce, aż się rozpuści. Cały czas miksujemy na najwyższych obrotach. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną.
  5. Na upieczony spód wysypujemy trochę bułki tartej, następnie jabłka i na to pianę z białek. Pieczemy w 180°C przez 25 minut. Beza powinna być z wierzchu chrupiąca, beżowa. Jeśli będzie zbyt blada, zmniejszamy temp. do 150°C i jeszcze chwilę podpiekamy.