Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Najciekawsze świąteczne wydarzenia w Polsce w grudniu 2025

Najciekawsze świąteczne wydarzenia w Polsce w grudniu 2025

Tort Pistacjowy z Białą Czekoladą (hit Świąt!)

Tort Pistacjowy z Białą Czekoladą (hit Świąt!)

Wilgotne Ciasto Czekoladowe z Żurawiną

Wilgotne Ciasto Czekoladowe z Żurawiną

Mini Serniczki z Musem Malinowym

Mini Serniczki z Musem Malinowym

Piernikowe Latte

Piernikowe Latte

Grzane Wino Korzenne

Grzane Wino Korzenne

Piernikowe Cupcakes z Kremem Waniliowym

Piernikowe Cupcakes z Kremem Waniliowym

Tartaletki z Karmelową Masą i Orzechami

Tartaletki z Karmelową Masą i Orzechami

Świąteczne Desery w Mini Wersji: Słodkości na Jeden Kęs

Świąteczne Desery w Mini Wersji: Słodkości na Jeden Kęs

Rozgrzewające Napoje na Grudzień: Co Pijemy Podczas Świąt?

Rozgrzewające Napoje na Grudzień: Co Pijemy Podczas Świąt?

Świąteczne Dekoracje Stołu w Stylu „Natural Glam”

Świąteczne Dekoracje Stołu w Stylu „Natural Glam”

Najmodniejsze Świąteczne Ciasta Roku: Pistacja, Mak i Czekolada

Najmodniejsze Świąteczne Ciasta Roku: Pistacja, Mak i Czekolada

Świąteczne Trendy w Kuchni 2024: Co Króluje w Grudniu?

Świąteczne Trendy w Kuchni 2024: Co Króluje w Grudniu?

Najlepsze Przepisy na Święta Bożego Narodzenia – Potrawy, Które Pokochasz Ty i Twoi Goście!

Najlepsze Przepisy na Święta Bożego Narodzenia – Potrawy, Które Pokochasz Ty i Twoi Goście!

Królewski jabłecznik z bezą

Niesamowicie królewski, pyszny i znakomicie prezentujący się jabłecznik - idealny zarówno na specjalne okazje, jak i codzienne spotkania w gronie najbliższych.

pie-1063295_960_720

składniki:
Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 3 żółtka
Składniki na nadzienie:
  • ok. 1 kg kwaśnych jabłek
  • cynamon
  • ew. trochę wody
  • bułka tarta
Składniki na bezę:
  • 3 białka
  • 150 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

przyrządzanie:

  1. Składniki na ciasto umieszczamy w misie malaksera i łączymy w jednolitą masę. Można też przygotować ciasto klasycznie na blacie: posiekać masło z mąką i cukrem pudrem, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Formujemy płaski placek, owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę.
  2. Jabłka obieramy, drylujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Smażymy w garnku lub na patelni, aż częściowo się rozpadną. Można ew. podlewać wodą, jeśli same nie puszczą soku. Ja lubię kawałki całych jabłek w nadzieniu, więc nie zesmażam ich całkowicie. Na koniec dodajemy cynamon.
  3. Ciasto wałkujemy na blacie podsypanym mąką, na kształt koła, kilka centymetrów szerszego, niż nasza foremka. Za pomocą wałka przenosimy do formy i nakłuwamy spód widelcem. Ciasto wykładamy folią do pieczenia, wysypujemy obciążenie  i pieczemy w 190°C aż brzegi będą lekko przypieczone. Ściągamy folię z obciążeniem i pieczemy dalej, aż się zezłoci.
  4. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijamy zaczynamy dodawać cukier – łyżka po łyżce, aż się rozpuści. Cały czas miksujemy na najwyższych obrotach. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną.
  5. Na upieczony spód wysypujemy trochę bułki tartej, następnie jabłka i na to pianę z białek. Pieczemy w 180°C przez 25 minut. Beza powinna być z wierzchu chrupiąca, beżowa. Jeśli będzie zbyt blada, zmniejszamy temp. do 150°C i jeszcze chwilę podpiekamy.