Kruche mięso królika to idealny pomysł na obiad. W połączeniu z białym winem i kremowym sosem smakuje wybornie. Zapraszamy do wypróbowania naszego królika w sosie musztardowym.
składniki:
- 1 tuszka królika
- sól
- 4 łyżki masła
- 2 szalotki
- 100 ml białego wina
- 100 ml wody
- 100 ml musztardy Dijon
- 1 łyżeczka tymianku
- 100 ml kremówki
- 4 łyżki siekanej natki pietruszki
przyrządzanie:
Królika trybujemy i dzielimy na części. Posypujemy solą i odstawiamy na godzinę w temperaturze pokojowej.
Na patelni, na średnim ogniu, rozgrzewamy masło, wkładamy królika, tak by kawałki nie dotykały się wzajemnie. Smażymy do zrumienienia z dwóch stron i zdejmujemy z patelni.
Na tę samą patelnię dodajemy posiekane szalotki i smażymy, aż się mocno zezłocą. Dodajemy wino i zwiększamy ogień. Przy pomocy drewnianej łyżki mieszamy zawartość patelni, zeskrobując to, co przywarło do dna. Dodajemy musztardę, tymianek i wodę i całość mieszamy razem, a następnie doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy sól do smaku.
Zmniejszamy ogień, wkładamy do sosu królika (dokładnie obtaczamy królika w sosie) i dusimy pod przykryciem około 40-50 minut.
Mięso wyjmujemy. Do sosu dodajemy śmietanę i część posiekanej natki pietruszki. Zdejmujemy z ognia, mieszamy do połączenia się składników i ponownie wkładamy mięso na patelnię, by pokryło się sosem.