Borówki amerykańskie królują w tym tygodniu, zatem przygotowaliśmy dla Was kolejny przepis. Tym razem robimy kruche ciasteczka z fioletowymi piegami. Pyszności!
składniki:
- 1 szklanka mąki
- pół szklanki mąki ziemniaczanek
- jajko
- pół szklanki cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 150 g masła
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- Szklanka borówek amerykańskich
przyrządzanie:
- Suche składniki łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy.
- Dodajemy jajko i miękkie masło.
- Całość wyrabiamy na jednolite ciasto. Następnie dzielimy je na dwie części, zawijamy w filię spożywczą i wkładamy na około 30 minut do zamrażalnika.
- P tym czasie wyciągamy ciasto i rozwałkujemy. Z ciasta formujemy ciasteczka i dodajemy borówki amerykańskie.
- Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut.