Macie ochotę na coś słodkiego i pysznego? Oto ekspresowy przepis na ciasteczka z dżemem. My je uwielbiamy.
składniki:
- 100g cukru
- szczypta soli
- 200g masła
- 300g mąki Krupczatki (Typ 450)
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- do ozdobienia z wierzchu: białko jajka, pestki słonecznika, dyni, grubo potłuczone migdały, orzechy włoskie lub laskowe
przyrządzanie:
- Mąkę, wymieszaj z solą i cukrem, ułóż na nich masło, posiekaj nożem i dodaj śmietanę.
- Szybko zagnieć ciasto.
- Włóż je na 30 minut do lodówki.
- Piekarnik nagrzej do 180C.
- Ciasto wyłóż na deskę lekko wysypaną mąką, rozwałkuj równomiernie i wycinaj kształty ciastek.
- Piecz na złoty kolor (około 10-15 minut).
- Upieczone ciastka posmaruj dżemem.