Błyskawiczne ciasto cytrynowe smakuje perfekcyjnie z kawą lub ciepłym mlekiem i miodem.
składniki:
-
margaryna do pieczenia - 1 opak
-
cukier - 250 g
-
jajka - 4 szt
-
mąka - 340 g
-
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
-
cytryna - 1 szt
przyrządzanie:
Skórkę z cytryny zetrzeć na drobnej tarce, z owocu wycisnąć sok.
Zmieszać skórkę z sokiem.
Margarynę utrzeć z cukrem i pojedynczo dodawanymi jajkami na jednolitą masę.
Następnie dodać 1 szklankę mąki, proszek do pieczenia i wymieszać.
Dodać sok ze skórką z cytryny i drugą szklanką mąki.
Wszystkie składniki dokładnie połączyć.
Ciasto przelać do podłużnej prostokątnej formy (ok. 30 x 10 cm), posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą.
Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.