Pyszne kruche ciasto z jagodami i słodką kruszonką. Jeżeli zastanawiacie się, jaki deser upiec dla całej rodziny - oto idealny pomysł.
składniki:
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki maki
- 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3/4 kostki masła
- 3 duże żóltka
- 1 lyżka gestej kwaśnej smietany
- ok. 0,5 kg jagód
- 185g maki
- 100g cukru
- 1/2 kostki masla
- cukier waniliowy
przyrządzanie:
Mąkę przesiać z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na kawalki masło i dokladnie posiekac. Dodac zoltka i smietane, zagniesc szybko ciasto, uformowac w walek, zawinąć w folie i schlodzic w lodowce przez conajmniej 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st.C, ciasto zetrzeć na grubej tarce do blachy 33x23cm i dokladnie wylepic nim dno. Podpiec w piekarniku az bedzie lekko zlociste, lekko wystudzic. Truskawki umyć, oczyścić z szypułek.
Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Maslo roztopić w malym rondelku i bardzo mocno podgrzać i takim goracym zalać suche skladniki. Dobrze wymieszać. Na przestudzone ciasto wyłożyć truskawki, posypać kruszonką. Piec okolo 30-40 minut. Przestudzić i posypać cukrem pudrem.