Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kruche ciasto z powidłami

Kruche ciasta lubią wszyscy, najlepsze są bez wątpienia te z domowymi powidłami. Ciasto można zrobić wcześniej i przechowywać w zamrażalniku. Wyjmujemy je na kilka godzin przed przybyciem gości i szybko przygotowujemy  nieziemski deser!

 Studio_20141006_174402  

czas: 1,5 h

składniki:
Ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki krupczatki
  • kostka masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • konfitura
Piana:
  • 4 białka
  • szklanka cukru

przyrządzanie:

Mąkę, masło, cukier puder, żółtka i proszek do pieczenia ugniatamy szybko. Białka zostawiamy na później.  Powstałą kule ciasta dzielimy na 3 równe części.Wszystkie wkładamy na 1 h do zamrażalnika.

Wykładamy formę papierem do pieczenia i po 1 h wyjmujemy 1 kulę. Ścieramy ją na tarce na spód formy delikatnie ugniatając. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut aż ciasto będzie miało delikatnie złoty kolor. Wyjmujemy z piekarnika i czekamy aż przestygnie.

Smarujemy spód ciasta ulubionymi powidłami np. śliwkowymi i ścieramy na tarce drugą kulę ciasta z zamrażalnika, także lekko ugniatamy. Ubijamy pianę z pozostawionych białek, na sam koniec ubijania dodajemy cukier cały czas ubijając aż powstanie sztywna piana. Pianę wykładamy na wierzch formy, rozsmarowujemy po całości.  Na sam koniec  ścieramy na pianę trzecią kulę z zamrażalnika. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 45 minut, 180 stopni.

Palce lizać!

 

Studio_20141006_173328