Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Kruche ciasto z powidłami

Kruche ciasta lubią wszyscy, najlepsze są bez wątpienia te z domowymi powidłami. Ciasto można zrobić wcześniej i przechowywać w zamrażalniku. Wyjmujemy je na kilka godzin przed przybyciem gości i szybko przygotowujemy  nieziemski deser!

 Studio_20141006_174402  

czas: 1,5 h

składniki:
Ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki krupczatki
  • kostka masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • konfitura
Piana:
  • 4 białka
  • szklanka cukru

przyrządzanie:

Mąkę, masło, cukier puder, żółtka i proszek do pieczenia ugniatamy szybko. Białka zostawiamy na później.  Powstałą kule ciasta dzielimy na 3 równe części.Wszystkie wkładamy na 1 h do zamrażalnika.

Wykładamy formę papierem do pieczenia i po 1 h wyjmujemy 1 kulę. Ścieramy ją na tarce na spód formy delikatnie ugniatając. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut aż ciasto będzie miało delikatnie złoty kolor. Wyjmujemy z piekarnika i czekamy aż przestygnie.

Smarujemy spód ciasta ulubionymi powidłami np. śliwkowymi i ścieramy na tarce drugą kulę ciasta z zamrażalnika, także lekko ugniatamy. Ubijamy pianę z pozostawionych białek, na sam koniec ubijania dodajemy cukier cały czas ubijając aż powstanie sztywna piana. Pianę wykładamy na wierzch formy, rozsmarowujemy po całości.  Na sam koniec  ścieramy na pianę trzecią kulę z zamrażalnika. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 45 minut, 180 stopni.

Palce lizać!

 

Studio_20141006_173328