Czy może być coś lepszego niż połączenie pysznych truskawek z bitą śmietaną? Do tego dodajmy kruche ciasto, a otrzymamy szybki, prosty, ale niezwykle smaczny deser.
składniki:
· 250 ml śmietany kremówki
· fix do śmietany
· 3 łyżki cukru pudru
· 400 g truskawek
· 2 żółtka
· 1 ½ szklanki mąki
· 200 g masła
przyrządzanie:
- Mieszamy mąkę i cukier puder, wbijamy 2 żółtka, a następnie dodajemy zimne masło pokrojone w plastry.
- Ciasto zagniatamy i wykładamy nim formę do tarty.
- Wkładamy do lodówki na kilka minut, a w tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200ºC.
- Na ciasto nakładamy fasolę i pieczemy przez ok. 20 minut.
- Upieczone ciasto pozostawiamy do zupełnego wystygnięcia.
- Do śmietany dodajemy fix i cukier puder i ubijamy na sztywno.
- Na zimne ciasto nakładamy bitą śmietanę, a na nią układamy truskawki.