Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Kruche pierożki ze szpinakiem i fetą

Idealne do pochrupania ze znajomymi! Jednak sprawdzą się także jako alternatywa kolacji czy drugiego śniadania. Chrupiąca wersja pierożków nadzianych szpinakiem i fetą. Pycha!

food-1759336_960_720

składniki:

  • Ciasto kruche:
  • 400g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • żółtko
  • 40 ml  zimnej wody
  • Farsz:
  • 250 g szpinaku mrożonego /najlepiej brykiet/
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • opakowanie fety /200 g

przyrządzanie:

Do miski przesypujemy przesianą mąkę, dodajemy szczyptę soli i masło pokrojone w kostkę, wyrabiamy na wiórki (jak na kruszonkę) i wbijamy żółtko, dolewamy zimną wodę i zagniatamy, ale bardzo szybko. Owijamy folią aluminiową i wkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Po upływie pół godziny przekładamy ciasto do lodówki na kolejne 30 minut.  Po tym czasie wyjmujemy i odkładamy na 5 minut by się delikatnie ociepliło. W czasie kiedy ciasto się schładza przygotowujemy farsz. Do wysokiej patelni, bądź rondla wlewamy 4 łyżki oliwy z oliwek, przekładamy szpinak i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i na średnim ogniu często mieszając smażymy składniki. Kiedy są już w postaci papki dodajemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową, najlepiej startą przed chwilą i trzymamy na ogniu jeszcze 5 minut. Chwilę schładzamy i do jeszcze ciepłego szpinaku dodajemy fetę, mieszamy do połączenia się składników. Odstawiamy do wystudzenia.  Blat, bądź stół wysypujemy delikatnie mąką i rozwałkowujemy na nim ciasto na 3 – 5 mm. Kroimy na kwadraty i nakładamy farsz ze szpinaku i fety. Na każdy kwadrat 1 łyżeczka farszu. Zakładamy w trójkąt i zlepiamy (ja posłużyłam się widelcem), pozostałym białkiem smarujemy pierożki. Do rozgrzanego do 150 st. C piekarnika wkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pierożki i pieczemy 20 – 25 minut.

ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy