Przepis na pyszne świąteczne pierogi.
składniki:
Ciasto
- 2 szkl. mąki
- 100 g masła
- 8 łyżek gęstej śmietany
- 2 jajka
- szczypta soli
- żółtko
- 2 łyżki mleka
- 1 kg kiszonej kapusty
- 300 g suszonych grzybów
- 3-5 łyżek kminku
- 2 cebule
- 1/3 szkl. oleju
- sól, pieprz
przyrządzanie:
- Do mąki dodaj posiekane masło, dobrze wymieszaj. Następnie dodaj śmietanę, jajka i sól. Wyrób jednolite ciasto. Wstaw je na 1,5 – 2 godziny do lodówki.
- Grzyby zalej ciepłą wodą. Gdy zmiękną, dodaj kapustę i razem gotuj około 30 minut. Po ugotowaniu kapustę z grzybami odcedź i drobno posiekaj lub przepuść przez maszynkę.
- Cebule drobno posiekaj i zeszklij na oleju. Do podsmażonej cebuli dodaj kapustę z grzybami, dopraw solą, pieprzem i kminkiem. Podsmaż jeszcze 10 minut.
- Żółtko roztrzep z mlekiem. Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj na cienkie placki. Z rozwałkowanego ciasta wykrawaj niewielkie kwadraty (8×8).
- Na środek każdego kwadratu nałóż łyżkę farszu. Kwadraty składaj po przekątnej i sklej brzegi.
- Tak przygotowane pierogi ułóż na blasze, posmaruj żółtkiem i piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C na złoty kolor.