Zmodyfikowany przepis na krupnik, który ma właściwości uzdrawiające i wzmacniające organizm. Przyprawy dodają mu aromatu, a warzywa czynią go bardzo pożywnym daniem.
składniki:
- porcja rosołowa, wybrane mięso w ilości około 300 g
- 3 łyżki kaszy jęczmiennej
- 1 łyżka ryżu
- 3 większe ziemniaki
- 1 spora marchewka
- 1 pietruszka, korzeń
- 2 ząbki czosnku
- łyżka przecieru pomidorowego
- przyprawy: kurkuma, carry, imbir w proszku, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- śmietana lub śmietanka do zabielenia
- dowolna zielenina do posypania
- liść laurowy
- ziele angielskie
przyrządzanie:
- Wybrane mięso zalać zimną wodą. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, posolić i gotować około 45 minut.
- W tym czasie: warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki pokroić w kostkę. Zieleninę posiekać.
- Do wywaru dodać kasze i ryż, gotować 5 minut po czym wsypać wszystkie warzywa. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Gotować do momentu, aż ziemniaki zmiękną. Dosypać przyprawy według uznania, dodać przecier pomidorowy i zabielić śmietanką.
- Garnek zdjąć z ognia i wrzucić wybraną i posiekaną zieleninę.