Krupnik to jedna z tradycyjnych zup, którą często można znaleźć na naszych talerzach. Jak ją wykonać? Oto doskonały przepis blogerki KUKING, który testowaliśmy dzisiaj. Potwierdzamy - jest genialna i prosta w przygotowaniu!
składniki:
- 2 l zimnej wody
- skrzydełko z indyka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- biała część pora
- kawałek selera
- ząbek czosnku
- liść laurowy,
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
- łyżeczka soli,
- pieprz
- natka pietruszki do dekoracji
przyrządzanie:
Umyte mięso zalej wodą i zagotuj.
Dodaj ziele angielskie,liść laurowy i ząbek czosnku.
Gotuj na małym ogniu około 30 minut.
Warzywa obierz i umyj.
Możesz je pokroić na mniejsze kawałki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Kaszę jaglaną przepłucz na sitku pod zimną wodą i przelej wrzątkiem.
Dodaj do zupy, dopraw i gotuj jeszcze około 15-20 minut.
Podaj z natką pietruszki.