Ciekawa wersja krupniku z warzywami
składniki:
- 200 g pęczaku jęczmiennego
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- papryka żółta
- papryka czerwona
- 2 małe cukinie
- 250 g boczniaków
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- 1 pęczek natki pietruszki
przyrządzanie:
- Pęczak zalać zimną wodą, gotować 5 minut, odcedzić. Następnie zalać bulionem, gotować na małym ogniu około 45 minut.
- Papryki umyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne. Strąki pokroić w małe romby. Cukinie oczyścić, pokroić w plastry. grzyby oczyścić, pokroić na małe kawałki.
- Warzywa i grzyby dodać do kaszy, pikantnie doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zupę gotować 15 minut. Dodać posiekaną pietruszkę