W internecie roi się od przepisów z użyciem drogich produktów, takich jak bakłażany, awokado, wołowina czy egzotyczne owoce. Dzisiaj mamy propozycję dla studentów, którzy szukają zdrowych, ale niedrogich potraw. Zobaczcie, jak przygotować szaszłyki z warzyw.
składniki:
- pieczarki
- papryka - 3 kolory
- pomidory
- ziemniaki
- ogórki kiszone lub świeże
- cebula
- ananas z puszki
- kilka pomidorów
- sól, pieprz, bazylia, oregano
- 2-3 łyżki keczupu lub koncentratu
- 1,5 łyżki jogurtu greckiego
przyrządzanie:
Wszystkie warzywa myjemy, a następnie kroimy w grube plastry.
Nadziewamy naprzemiennie na drewniane patyczki.
Szaszłyki kładziemy na blachę pokrytą papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 25 minut na 200 stopni.
W tym czasie robimy sos: kroimy pomidory na małe kawałki, wsypujemy do blendera, dodajemy keczup lub koncentrat, jogurt oraz przyprawy i miksujemy na gładką masę.