Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Kuchnia przyszłości

Kuchnia molekularna polega na otrzymywaniu czystych smaków, nietypowymi sposobami. Kucharze rezygnują ze smażenia i pieczenia. Pewnie zastanawiacie się czy można w domu gotować molekularne? Odpowiedź brzmi – można. Sprawdź jak.

Kuchnia przyszłości
Kawior z arbuza, ryba o smaku czekoladowym, dyniowy makaron? Dla kuchni molekularnej nie ma smaków niemożliwych. Danie o niespotykanej wcześniej formie, powstałe z niezwykłego połączenia cząsteczek różnych potraw brzmi intrygująco, ale czy smacznie?

Na pierwszy rzut oka chemia, fizyka i gotowanie to zupełnie odrębne, niemające wiele wspólnego dziedziny. Znalazły one jednak wspólny mianownik w kuchni molekularnej – rewolucyjnej metodzie gotowania, polegającej na rozbijaniu produktów na cząsteczki (molekuły) i łączeniu ich w nietypowy sposób. Jej celem jest wydobycie z potraw tego, co najlepsze; stworzenie zupełnie nowych kombinacji, form i smaków, a ostatecznie – osiągnięcie ideału. Tajemnica metody tkwi w odpowiedniej temperaturze i sposobie przygotowania potraw.

Smakowite eksperymenty
Wbrew pozorom, potrawy kuchni molekularnej składają się z zupełnie naturalnych składników. Substancje wykorzystywane do gotowania to naturalne związki chemiczne, takie jak wyciąg z alg morskich, który pozwala zmienić konsystencję wielu dań. Poprzez zastosowanie, będącego podstawowym składnikiem powietrza, azotu można zamrozić potrawy w krótkim czasie, przez co nie tracą one ani wartości odżywczych, ani aromatu. Kucharze molekularni rezygnują ponadto z tradycyjnych metod przygotowywania potraw – smażenia i pieczenia; dania przyrządza się bez tłuszczu, ‘smaży’ w wodzie z dodatkiem specjalnego roślinnego cukru. Kuchnia ta opiera się na ogromnej profesjonalnej wiedzy i jak najlepszych intencjach. Kulinarne eksperymenty skutkują oryginalną formą, ale przede wszystkim wspaniałym smakiem. Kombinacja najlepszych składników różnych dań to zwielokrotnione doznania smakowe, a to właśnie one są w każdej sztuce kulinarnej najważniejsze.

Nie tylko dla profesjonalistów
Początki kuchni molekularnej datuje się na koniec XVIII i początek XIX wieku. Prawdziwy przełom to jednak lata osiemdziesiąte XX wieku i współpraca węgierskiego fizyka Nicholasa Kurti oraz francuskiego chemika Hervego Thisa. Dziś kuchnia molekularna szybko zyskuje na popularności. Restauracje serwujące potrawy, powstałe w ten nowoczesny sposób, cieszą się ogromną popularnością, często nawet mimo ogromnych cen goście czekają na miejsce w nich przez wiele miesięcy. Najsłynniejszym tego typu lokalem jest hiszpański El Bulli. W Polsce propagatorami tej sztuki są: Jean Bos, Łukasz Konik i Wojciech Modest Amaro, który odbywał straż u samego mistrza Ferrana Adrii – szefa kuchni restauracji El Bull.

Jaka przyszłość czeka molekularne gotowanie? Czy jesteśmy w stanie przygotować tak wymyślne potrawy samodzielnie? Okazuje się, że nawet bez wielkiego laboratorium możemy spróbować niektórych metod kuchni molekularnej we własnym domu. Umożliwi nam to robot kuchenny, który posiada funkcje gotowania w ustalonej temperaturze, proszkowania i emulgowania – jak Thermomix firmy Vorwerk. W Internecie i w książkach kucharskich znajdziemy już również przepisy kulinarne na dania ‘kuchni cząsteczkowej’. Zachęcamy do eksperymentowania, ponieważ może tak właśnie będzie wyglądać kuchnia przyszłości…