Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Słowniczek kulinarny

Słowniczek kulinarny

Lasagne

Nazwa tej pasty pochodzi z greki. Choć niemal wszyscy uważają, że pochodzi z Włoch, są ślady historyczne, które wskazują, że bardzo podobną potrawę jadano na dworze angielskiego króla Ryszarda II.

Więcej

Cachaça

Cachaça (czytaj: kaszasa) powstaje w wyniku destylacji sfermentowanego soku z trzciny cukowej. Zawiera od 38 do 51 procent alkoholu. Do jej produkcji można dodać co najwyżej sześć gram cukru na litr płynu.   Cachaça powstała – jak większość cudów kulinarnych ...

Więcej

Likier

Likier potrafi mieć różną moc procentową – zawartość alkoholu waha się od 15 do nawet 50 procent. Produkowany jest niemal w każdym przypadku według tej samej zasady: wysokoprocentowy alkohol mieszany jest z dodatkiem (owoce, sok, zioła, miód), który zapewnić ma ...

Więcej

Brukselka

Nazwa rośliny pochodzi – oczywiście – od stolicy Belgii, czyli kraju, w którym jest niezwykle popularna i w którym powstała (najprawdopodobniej) z połaczenia jarmużu i kapusty głowiastej. Zalicza się do warzyw, które ze względu na swoje wartości odżywcze, są szczególnie ...

Więcej

Karmel

Używany jest jako dodatek do napojów, drinków i deserów. W przemyśle spożywczym znajduje zastosowanie przy produkcji słodyczy. W cukiernictwie cieszy się ogromną popularnością, bo po zastygnięciu i zabarwieniu jest idealnym produktem do dekoracji potraw.

Więcej

Retsina

Retsina swój niezwykły samk zawdzięcza dodatkowi żywicy sosnowej. Wino to produkowane jest zarówno jako czerwone, różowe jak i białe, ale zdecydowanie najpopularniejsze jest to ostatnie. Retsinę najlepiej pić schłodzoną. Grecy nie piją retsinyw kieliszkach, tylko w szklaneczkach z grubszego szkła, ...

Więcej

Patison

Owoce patisona osiągają od 10 do 20 centymetrów wielkości. Można je przyrządzać na różne sposoby, od smażenia i duszenia na marynacie skończywszy. Patisony zawierają witaminę C i znaczne ilości węglowodanów, a także – dzięki czemu są cenione przez dietetyków – ...

Więcej

Aperitif

Jako aperitif można serwować zarówno gotowe alkohole, jak i specjalnie w tym celu przyrządzane drinki, takich jak na przykład Kir. ZASKOCZ ZNAJOMYCH APERITIFEM

Więcej

Tabasco

Sos ten – używany obecnie jako niezwykle ostra przyprawa – produkowany jest poprzez trzymaniu w beczkach dębowych rozdrobnionych papryczek (małych, czerwonych, o wielkości około 3-5 cm i nazwie… tabasco), zalanych nalewem octowym. Tabasco jest znanym dodatkiem do wielu drinków, takich ...

Więcej

Farfalle

By go otrzymać ciasto należy rozwałkować do grubości około 2 milimetrów, a następnie pokroić je na niewielkie prostokąty – krótsze boki powinny byc krojone radełkiem. Z tak otrzymaych części przygotowujemy kokradki, dbając o to, by nie zniszczyć ozdobnych boków. Obecnie ...

Więcej