Srebrne, przedwojenne sztućce kuszą swoją urodą, ale nie zawsze są proste w utrzymaniu czystości. Nie należy ich myć w zmywarce, a czyścić i polerować ręcznie. Jak szybko uporać się z tym problemem? Nasza rada! Czego potrzebujesz: soli sody ...
Kulinarne ciekawostki, to dział w którym znajdziesz ciekawe publikacje na temat gotowania i kuchni. Wywiady z kucharzami, porady kulinarne i wiele innych
Warzywa i owoce, które warto jeść w CZERWCU
Czerwiec i praktycznie całe wakacje dostarczają nam obfitości w postaci warzyw i owoców, a nie od dziś wiadomo, że warto jeść sezonowo! Zobaczcie po jakie dobrocie sięgać w tym miesiącu! LIŚCIOWE – szpinak, pietruszka, szczaw, wszystkie odmiany sałat, ...
5 najpopularniejszych rodzajów sosów w Polsce
5 rodzajów sosów, które przygotowujemy w Polsce najczęściej. Sprawdźcie listę i dajcie znać, jakie sosy do dań królują w waszych domach! BESZAMEL Podstawowy biały sos. Jego bazę stanowi mleko, które zagęszcza się zasmażką z mąki, łączy z ...
Jak uratować za słony sos?
Zapewne nie raz zdarzyło ci się przesolić gotowy sos? Co zrobić w takiej sytuacji? Nasze rady! Jeśli sos jest zbyt słony, najlepiej dodać do niego surowy ziemniak lub kilka skórek suchego pieczywa i doprowadzić do wrzenia. W ten sam ...
BAKŁAŻAN- zalety i wady spożywania
Bakłażan czyli oberżyna, bakman lub jajko krzewiaste to efektywne ciemnofioletowe warzywo. Nazywany też gruszką miłości bo jest uznawany za afrodyzjak. Oto zalety i wady spożywania bakłażana. WADY: Nie ma zbyt dużo witamin i mikroelementów, jest także bardzo ciężkostrawny. ...
Słodzik- 3 ważne informacje
Jeśli zamiast cukru używasz słodzika- koniecznie zerknij na poniższe informacje. Mogą cię bardzo zaskoczyć! Słodzik np. aspartam, acesulfam, sacharyna, sorbitol, mannitol są nawet kilkanaście razy słodsze od cukru. Stosuje się je nagminnie w przemyśle gdyż wzmacniają smak ...
Przelicznik kuchenny: 1 łyżka
Nie masz w domu wagi kuchennej? To podręczne zestawienie ułatwi ci przeliczanie łyżki na gramy i odwrotnie. Przy najprostszych przepisach sprawdzi się idealnie. 1 ŁYŻKA STOŁOWA TO: 10 g oleju 9 g kaszki manny 8 g bułki ...
Jak przechowywać śliwki, aby były jak najdłużej świeże?
Jak przechowywać świeże śliwki, aby jak najdłużej cieszyć się ich smakiem? Podpowiadamy! Śliwki najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej, w papierowej torbie, aby nie interesowały się nimi muszki owocówki. Jeśli są mocno dojrzałe można je wsadzić do lodówki, ale ...
Czym się różni kefir od maślanki?
Są kwaśne, orzeźwiające i doskonale sprawdzają się podczas upałów. Czym różni się kefir od maślanki? Nasza odpowiedź! KEFIR Przez dietetyków uważany za jeden z najzdrowszych produktów mlecznych. Powstaje w procesie fermentacji, w której uczestniczą bakterie i drożdże. Może ...
Przelicznik kuchenny: 1 łyżeczka
Nie masz w domu wagi kuchennej? To podręczne zestawienie ułatwi ci przeliczanie łyżeczek na gramy i odwrotnie. Przy najprostszych przepisach sprawdzi się idealnie. 1 łyżeczka to: 4 gramy kakao 1 g papryki w proszku 3 g cukru ...