Jeśli zamiast cukru używasz słodzika- koniecznie zerknij na poniższe informacje. Mogą cię bardzo zaskoczyć! Słodzik np. aspartam, acesulfam, sacharyna, sorbitol, mannitol są nawet kilkanaście razy słodsze od cukru. Stosuje się je nagminnie w przemyśle gdyż wzmacniają smak ...
Kulinarne ciekawostki, to dział w którym znajdziesz ciekawe publikacje na temat gotowania i kuchni. Wywiady z kucharzami, porady kulinarne i wiele innych
Przelicznik kuchenny: 1 łyżka
Nie masz w domu wagi kuchennej? To podręczne zestawienie ułatwi ci przeliczanie łyżki na gramy i odwrotnie. Przy najprostszych przepisach sprawdzi się idealnie. 1 ŁYŻKA STOŁOWA TO: 10 g oleju 9 g kaszki manny 8 g bułki ...
Jak przechowywać śliwki, aby były jak najdłużej świeże?
Jak przechowywać świeże śliwki, aby jak najdłużej cieszyć się ich smakiem? Podpowiadamy! Śliwki najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej, w papierowej torbie, aby nie interesowały się nimi muszki owocówki. Jeśli są mocno dojrzałe można je wsadzić do lodówki, ale ...
Czym się różni kefir od maślanki?
Są kwaśne, orzeźwiające i doskonale sprawdzają się podczas upałów. Czym różni się kefir od maślanki? Nasza odpowiedź! KEFIR Przez dietetyków uważany za jeden z najzdrowszych produktów mlecznych. Powstaje w procesie fermentacji, w której uczestniczą bakterie i drożdże. Może ...
Przelicznik kuchenny: 1 łyżeczka
Nie masz w domu wagi kuchennej? To podręczne zestawienie ułatwi ci przeliczanie łyżeczek na gramy i odwrotnie. Przy najprostszych przepisach sprawdzi się idealnie. 1 łyżeczka to: 4 gramy kakao 1 g papryki w proszku 3 g cukru ...
Orzech włoski- 6 ciekawostek, które cię zaskoczą!
Grecy i Rzymianie uważali, że orzechy włoskie to przysmak bogów, a drzewo otaczali wielkim kultem. Oto 6 ciekawostek, które cię zaskoczą. Orzech włoski to drzewo z rodziny orzechowatych. Może sięgać wysokości do 30 metrów. Roztarte liście mają ...
ŻURAWINA- 6 faktów, które cię zainteresują!
Cierpkie owoce są popularne nie tylko w kuchni, z powodzeniem stosuje się je w medycynie naturalnej. Oto 6 faktów dotyczących żurawiny, które cię zaskoczą. Liście żurawiny są pozbawione zapachu, mają gorzkawy smak. Sprawdzają się do zrobienia herbatki, która ...
Przelicznik kuchenny: 1 szklanka
Nie masz w domu wagi kuchennej? To podręczne zestawienie ułatwi ci przeliczanie szklanek na gramy i odwrotnie. Przy najprostszych przepisach sprawdzi się idealnie. 1 szklanka to: 230 g śmietany 18% 240 g cukru białego 220 g ryżu ...
Jak podgrzewać potrawy w mikrofalówce? 3 ważne rady
Gdy czas nas goni, chętnie korzystamy z mikrofalówki, aby szybko odgrzać danie czy przekąskę. Radzimy, jak to robić profesjonalnie, aby uniknąć przykrych niespodzianek. Nigdy nie używaj szczelnie zamkniętych pojemników, bo mogą eksplodować. Nie wkładaj do mikrofalówki jajek w ...
3 najpopularniejsze rodzaje kawy
3 najpopularniejsze w naszym kraju gatunki kawy. Kilka ciekawostek, garść inspiracji. A czy Ty jesteś już po porannej kawce? KAWA ZIARNISTA Najbardziej liczące się gatunki kawy to arabika i robusta. Ta pierwsza jest aromatyczna i delikatna, a druga mocna ...