Jak kupić dobry żółty ser? To nie lada wyzwanie! Podpowiadamy czego nie powinien zawierać! Wyrób seropodobny jest: twardszy i bardziej kruchy, ciężkostrawny, ma mniej walorów smakowych, sprzedawany w plasterkach bo w kawałku może się pokruszyć. Mit: prawdziwy ...
Kulinarne ciekawostki, to dział w którym znajdziesz ciekawe publikacje na temat gotowania i kuchni. Wywiady z kucharzami, porady kulinarne i wiele innych
8 owoców, które najlepiej nawodnią twój organizm!
Oto owoce, które doskonale nawadniają nasz organizm. Sprawdź co znalazło się na liście. Idealne podczas upałów! ARBUZ 92% WODY KOLEJNY OWOC >>>
RODZYNKI- 6 ciekawostek
Rodzynki to suszone winogrona. Jemy je na surowo, ale częściej dodajemy do ciast, ale co o nich wiemy? Oto 6 ciekawostek, które was zaskoczą. Dzisiaj rodzynki uprawia się w Grecji, Włoszech, Hiszpanii i Kalifornii. W sprzedaży oferowane ...
Jaki ryż jest lepszy: sypki czy z torebki?
Ryż spożywany jest od ponad 7 tysięcy lat. To podstawowy składnik potraw kuchni włoskiej, hiszpańskiej. Co kryje się w ziarenku ryżu? Jaki ryż jest lepszy: ten sypki, kupowany na kilogramy czy ten zawarty w woreczkach? Oto odpowiedź! Kucharze ...
Jak rozpoznać żywność ekologiczną?
Ekologicznie produkowana żywność jest coraz bardziej popularna. Ale jak rozpoznać, że to co kupujemy jest rzeczywiście eko? Żywność ekologiczna musi się legitymować odpowiednim certyfikatem. W Polsce stosujemy następujące certyfikaty: Agrobiotest, Bioekspert, BioCert, Ekogwarancja PTRE, Cobico, PCBC, PNG. ...
5 najpopularniejszych odmian RYŻU (zalety, ciekawostki)
Każda z odmian ryżu ma inne właściwości i smak. Warto je poznać, aby wiedzieć, jaki ryż będzie najlepszy do danej potrawy. RYŻ BIAŁY Jego ziarenka zawierają dużo skrobi, a to sprawia, że podczas gotowania szybko się skleja. Nadaje ...
Jarmuż- 3 zasady przygotowania
Jarmuż- nieznany, lecz zdrowy. To odmiana kapusty uprawiana dla pędów i pofałdowanych liści. Warzywo typowo zimowe, odporne na mróz. Oto 3 zasady przygotowania. Najsmaczniejsze są młodziutkie liście, zebrane po pierwszych przymrozkach. Stanowią dobre źródło witaminy C, E, żelaza ...
4 zalety mięsa drobiowego
Mięso drobiowe przeżywa ostatnio prawdziwy renesans, a to dzięki badaniom, które dowiodły, że jest najzdrowszym i najchudszym mięsem. Oczywiście mowa o drobiu hodowanym w warunkach, jak najbardziej naturalnych. Poznaj jego zalety. Białe mięso drobiowe to przede wszystkim źródło ...
Jak usunąć brzydki zapach podczas gotowania kalafiora czy brokuła?
Sporo osób unika kalafiorów czy brokuła ze względu na ich specyficzny zapach, który wydzielają podczas gotowania. Znamy prosty sposób, który usunie nieprzyjemną woń. Wystarczy dodać do gotującej się wody kilka łyżek mleka lub suchą skórkę chleba. Warto pamiętać, ...
Czy pokrzywa jest jadalna?
Wiemy, że napar z pokrzywy nadaje się do picia, doskonale wpływa na skórę i włosy, ale czy sama pokrzywa jest jadalna? Tak, pokrzywa jest jadalna. Zawiera dużo żelaza, a także wapń, fosfor, magnez, kwasy organiczne, witaminy, a ...