Przemieszczając się po Włoszech trafiamy nie tylko na zabytki i pozostałości potęgi dawnego Imperium Rzymskiego. To również niezwykła kulinarna przygoda, która przenosi nas w świat wyjątkowych smaków i zapachów. Włochy to źródło składników, bez których dzisiaj nie wyobrażamy sobie współczesnej ...
Kulinarne ciekawostki, to dział w którym znajdziesz ciekawe publikacje na temat gotowania i kuchni. Wywiady z kucharzami, porady kulinarne i wiele innych
Jedzenie jako sztuka
Martwa natura z owocami na obrazach, moda na zdjęcia w restauracjach, blogi kulinarne i telewizyjne programy o sztuce gotowania – jedzenie zawsze miało dla ludzi duże znaczenie kulturowe. Naukowiec z SWPS Wrocław sprawdzi, czy może mieć również wartość estetyczną. ...
Mąka dobrej jakości – zobacz jak ją rozpoznać
Mąka – niepozorny artykuł spożywczy o uniwersalnym zastosowaniu. Trudno zliczyć wszystkie potrawy, które można z niej przygotować. Zanim zabierzesz się za pieczenie ciasta, czy przyrządzanie smakowitych naleśników, przeczytaj ten tekst – podpowiadamy w jaki sposób sprawdzić jakość mąki i jak ...
Które województwo najbardziej lubi sushi?
Groupon Polska w oparciu o dane z pierwszych siedmiu miesięcy 2014 roku przygotował raport Tydzień Restauracji 2014. W ramach przygotowań do czwartej edycji Tygodnia Restauracji Groupon serwis sprawdził wyniki sprzedaży różnego typu kuchni w poszczególnych województwach. Wiemy już, które województwo ...
Słodki sposób na owoce? Tarta!
Szukasz inspiracji, jak w szybki lecz efektowny sposób podać owoce sezonowe? Pomyśl o tarcie, która jak żaden inny wypiek pozwala na kulinarne eksperymenty. Sięgnij po sprawdzony przepis, maliny, porzeczki lub jagody i wyczaruj przepyszny deser. Charakterystyczne, okrągłe, niewysokie ciasto wypełnione ...
Bella pasta, czyli dlaczego kochamy makaron
Pasta i pizza to dania symbolizujące Włochy, które pokochał także cały świat. Mieszkaniec słonecznej Italii jada średnio 30 kg makaronu rocznie. Polacy również chętnie spożywają dania z makaronem w roli głównej. Według badań instytutu Homo Homini już nieco ponad 1/3 ...
Cukinie, kabaczki, patisony – sezon na dyniowate rozpoczęty
Zastosowań cukinii jest wiele: podaje się ją na surowo, smażoną, pieczoną, duszoną czy gotowaną. Przyrządza się z nich ZUPY , DRUGIE DANIA, sałatki, SURÓWKI, napoje, desery, a także marynaty. Pamiętać jednak należy, że większe kabaczki o grubszej skórce powinno się ...
Koniec z nudą na talerzu
Jedzenie to sztuka i ogromna przyjemność. Nie bez powodu w tak wielu kulturach posiłki są najważniejszym momentem dnia, chwilą celebrowaną i obudowaną w rytuały. Jak jednak możemy się nimi cieszyć, gdy mamy wrażenie, że cały czas jemy to samo? Nawet ...
Jesteś miłośnikiem grillowania? Sprawdź, jak grillować smacznie i zdrowo!
Uwielbiamy grillować – to w sezonie wiosenno-letnim najpopularniejsza forma relaksu. Głównie w weekendy, ale zdarza się też spontaniczny grill w tygodniu. To okazja, by spędzić czas w towarzystwie przyjaciół czy rodziny i zjeść aromatyczne potrawy z rusztu. Aby ich pieczenie ...
Praca, jak marzenie – wieczne wakacje
Zbliżającą się majówkę większość ludzi pracy powita z entuzjazmem. Co prawda dopiero zakończyła się Wielkanoc, ale przecież odpoczynku nigdy za wiele. Zwłaszcza, że tym razem będzie on formą celebracji pracy, bowiem chodzi między innymi o 1 Maja. Przedłużonym weekendem nie ...