Przy okazji ostatniego pikniku niefortunnie poplamiłam się ketchupem. Plama nie do zmycia. Wyrzuciłam ulubione spodnie i zapomniałam o sprawie, ale jak się okazuje niepotrzebnie! Oto prosty sposób na usunięcie plam po ketchupie. Staramy się, jak najszybciej zebrać ...
Kulinarne ciekawostki, to dział w którym znajdziesz ciekawe publikacje na temat gotowania i kuchni. Wywiady z kucharzami, porady kulinarne i wiele innych
4 produkty, dzięki którym nie opadniesz z sił!
I to nie jest kolejna filiżanka kawy, ani porcja kalorycznych słodkości. Oto 4 produkty, które dodają energii i są zdrowe! RODZYNKI Staraj się wybierać te bez dodatku dwutlenku siarki (E220). To zdrowsza alternatywa dla sklepowych słodyczy, a ...
Jaki olej jest najlepszy do sałatek i surówek?
Witaminy zawarte w warzywach nie wchłoną się bez towarzystwa odpowiedniego tłuszczu. Jaki olej jest najlepszy do sałatek? Podpowiadamy! Sałatki, surówki to wzmacniające, bogate w witaminy dania, ale tylko wtedy gdy są polane sosem z tłuszczem! Do sałatek najlepiej ...
4 porady kulinarne, które ułatwią ci gotowanie
4 nowe porady kulinarne, które uratują niejedną, kuchenną katastrofę! Śpieszymy z pomocą! Ocet uratuje pęknięte jajko. Gdy w trakcie gotowania skorupka jajka zaczyna pękać, szybko dodaj do wrzątku łyżkę octu. Ocet ścina białko i powstrzymuje jego wyciekanie ze ...
Czy MLECZE (mniszek lekarski) są jadalne?
Czy mniszek lekarski, w potocznym języku nazywany mleczem powinien trafić na nasz talerz? Ciekawe pytanie, prawda? Dowiedz się wszystkiego o tej jadalnej roślinie! Młode listki mleczu dobrze komponują się z sałatą i pastami do pieczywa. Jeśli są gorzkie ...
Kto nie powinien jeść RABARBARU?
Rabarbar jest smaczny, ma wiele składników odżywczych, ale również kwas szczawiowy, który może być niekorzystny dla nerek. Sprawdź kto powinien go unikać! Surowy rabarbar zawiera szkodliwe kwasy szczawiowe. Nadmiar tych kwasów może osłabiać kości, zęby ponieważ wiążą one wapń. ...
Czy stokrotki są jadalne?
Często przechodzisz obok nich, nawet nie zdając sobie sprawy, że mogą gościć na twoim talerzu! Czy stokrotki są jadalne? Oto najnowsze fakty! Zawiera dużo witaminy C, beta-karotenu, białka, soli mineralnych. Ma działanie przeciwzapalne, wykrztuśne, przyśpiesza gojenie ran. Listki ...
Czym różnią się oliwki czarne od zielonych?
Zastanawialiście się kiedyś czym różnią się oliwki zielone od czarnych, skąd rożne kolory i nieco inny smak? Oto odpowiedź na pytanie! Zielone oliwki to owoce zebrane zanim dojrzeją. Czerwone (brązowe, fioletowe) to te zerwane przed osiągnięciem pełnej dojrzałości. ...
SYROP KLONOWY – 3 ciekawostki
Syrop klonowy czyli zdrowy zamiennik cukru. Prezentujemy trzy ciekawostki, które przybliżą Wam nieco ten smakołyk! Produkowany jest wyłącznie w Kanadzie i niektórych regionach Stanów Zjednoczonych. Zawiera około 33% wody i 67% cukru. Bogaty w witaminy: tiaminę, ryboflawinę, ...
Który łosoś jest lepszy: atlantycki czy norweski?
Najszlachetniejsza z ryb, ale czy faktycznie taka zdrowa? Tak, jeśli wybierzesz ten najlepszy okaz. Który łosoś jest zatem lepszy: atlantycki czy norweski? Oto odpowiedź! Najlepszy łosoś to ten żyjący na wolności: atlantycki i pacyficzny. W naszych sklepach króluje ...