Przygotowania możemy zacząć od BUŁECZEK POORI, do których podać możemy RAITAS, czyli indyjskie dipy. Serwować możemy je także do wielu innych dań, także tych spoza kuchni azjatyckiej. Jeśli to nam zasmakowało, sięgnijmy po INDYJSKĄ SAŁATKĘ Z MANGO oraz JAJKA W ...
Kulinarne ciekawostki, to dział w którym znajdziesz ciekawe publikacje na temat gotowania i kuchni. Wywiady z kucharzami, porady kulinarne i wiele innych
Przepisy na Wielkanoc – Zielono mi!
Nic bardziej nie kojarzy się z wiosną niż sałatki ze świeżymi zielonymi liśćmi. Prawdziwymi ozdobami wielkanocnego stołu będą WIOSNENNA SAŁATKA Z INSALATINĄ oraz ROSZPONKA Z GRZANKAMI. Nie mniej atrakcyjny wygląd i bardzo wykwintny smak mają OGÓRKI Z KAWIOREM. Oczywiście nie zapominamy ...
Pasta niejedno ma imię
Na początku polecimy wspomniany już klasyczny zestaw czyli SPAGHETTI ALIO, dobry na tę porę roku ze względu na zawartość czosnku. Zostając przy spaghetti, a polecając coś, co zadowoli miłośników mniej zdecydowanych smaków, polecamy makaron ów w SOSIE Z AWOKADO I ...
Gin w karnawale
Na karnawał polecamy dżin w 9 różnych drinkach, po to byśmy zapomnieli o dominującym u nas (aczkolwiek smacznym) połączeniu gin-tonik. Zacznijmy od prostego, ale wykwintnego MARTINI DRY, którego nazwa jasno wskazuje zarówno na dominujący alkohol jak i smak. Potem dajmy ...
Polskie regionalne przepisy wigilijne
W wielu wspomnieniach Europejczyków przyjeżdżających do Polski w XVIII i XIX wieku przewija się motyw ryby, a w szczególności śledzia. Francuzi, Włosi i Niemcy zgodnie twierdzili, że w tym regionie świata przygotowywano je najlepiej. Na Mazurach w Wigilję serwowano ŚLEDZIE ...
Śniadanie do łóżka
Niewiele potrzeba, by nasz poranny posiłek był kulinarną ucztą. Zamiast jajek na twardo, kanapek lub szklanki kefiru choćby raz na jakiś czas sięgnijmy po coś znacznie bardziej wyrafinowanego. Nie ma osoby, której nie podobały się niezwykłe w smaku oraz atrakcyjne ...
Ogłaszamy sezon na zapiekane warzywa
Zanim jednak poznamy uroki nowości sięgnijmy po wegetariańską wersję znanej od stuleci greckiej MUSAKI. Z Hellady przenieśmy się potem szybko do Belgii, by przygotować KALAFIOR ZAPIEKANY POD BESZAMELEM lub ZAPIEKANKĘ Z CUKINII I SZPINAKU. Potrawą, która zaspokoi wyrafinowane gusta kulinarne ...
Wieczór po francusku
Zanim przystąpimy do przyrządzania francuskich przysmaków, zabezpieczmy kilka butelek czerwonego wytrawnego wina, gdyż ono doskonale pasuje do większości proponowanych przez nas potraw.Przed odkorkowaniem butelek z winem warto zadbać o zaostrzenie apetytu i zmysłu smaku za pomocą orzeźwiającego aperitifu MENTE FRAPPE.Zaraz ...
Sałatki na Wielkanoc
Na początek jednak przypomnienie kliku przepisów publikowanych w poprzednich latach. Oto odcinek o wszystko mówiącym tytule ALE JAJA. Jeśli zaś szukacie oryginalnych, odmiennych przepisów zachęcam do lektury WIELKANOC INACZEJ.A teraz powróćmy do sałatek. Dania na stole wielkanocnym mają przywoływać na ...
Ziemniak Na Przednówku
Przypomnijmy jednak – ziemniak nie jest rdzennie polskim warzywem. Pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie był uprawiany od tysiącleci. Do Europy przywędrował w drugiej połowie XVI wieku i do dziś jest jednym z najpopularniejszych warzyw.Złą sławę u naszych dietetyków ziemniak zyskał ...