Te niewielkie, ale bardzo smaczne owoce pochodzą z Chin. Dziś uprawiane są w wielu krajach o ciepłym klimacie. Mają łagodny smak i są bogate w witaminę C. Oto wszystko co powinniście wiedzieć o liczi. Jak wzbierać najlepsze ...
Kulinarne ciekawostki, to dział w którym znajdziesz ciekawe publikacje na temat gotowania i kuchni. Wywiady z kucharzami, porady kulinarne i wiele innych
POMELO- 4 ciekawostki o tym egzotycznym owocu!
U nas popularne dopiero od niedawna. Charakteryzuje się grubą skórką, gorzką błoną. Przed zakupem kieruj się ciężarem owocu. Im lżejszy tym bardziej wyschnięty w środku. Wybieraj ciężkie i jasne owoce. Oto 4 ciekawostki o pomelo. Wzmacnia odporność, wspomaga walkę ...
Jak prawidłowo przechowywać miód?
Miód to prawdziwa skarbnica witamin i mikroelementów. Jak dobrze przechowywać ten dar natury, aby służył jak najlepiej i szybko się nie zepsuł? Nasze rady! Miód najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym naczyniu. Niekorzystanie wpływa na niego wilgoć, ale także ...
5 zamienników, NIEZDROWYCH przekąsek!
Najczęściej sięgamy po nie w pracy, gdy coś nas zestresuje, wieczorem gdy oglądamy film. Przeważnie wybieramy te niezdrowe. Sprawdź czym zastąpić kaloryczne przekąski! ZAMIAST DROŻDŻÓWKI LUB BATONIKA (450 kcal) WYBIERZ GORZKĄ CZEKOLADĘ LUB MIGDAŁY Drożdżówki, bułeczki szybko ...
Czy mrożonki są wartościowe?
Czy kiedykolwiek wybierając mrożonki zapytałaś siebie: ”czy one są tak samo zdrowe, jak świeże warzywa/ owoce?”. Dzisiaj odpowiadamy na bardzo ważne pytanie: czy mrożonki są wartościowe? Oczywiście, że tak! Niskie temperatury nie niszczą witamin, ani składników mineralnych. Dlatego zamrażanie ...
Kto nie powinien jeść szpinaku?
Na talerzach wygląda mało apetycznie, ale jak wszyscy wiemy, szpinak to źródło witamin, a dobrze przyprawiony potrafi rozkochać w sobie niejednego dzieciaka czy opornego dorosłego. Kto zatem nie powinien jeść szpinaku? Odpowiedź poniżej! Szpinak bogaty jest w kwas ...
Czym jest KIMCHI (kiszone warzywa)?
Kimchi staje się coraz bardziej popularne w naszym kraju. Danie inspirowane kuchnią koreańską wkracza na salony! Jeśli wejdziesz do jakiejkolwiek koreańskiej restauracji, prawdopodobnie znajdziesz w menu kimchi. Ta popularna koreańska przystawka jest wypełniona pysznym smakiem i dobroczynnymi składnikami odżywczymi. Ale czym dokładnie ...
5 produktów, które zastąpią ci masło!
Nie namawiamy do całkowitego odstawienia masła, przecież ma swoje zalety. Dziś zaprezentujemy czym możecie zastąpić masło, gdy macie ochotę posmarować chleb, tosta, krakersa. Oliwa z oliwek. Połącz trochę oliwy z oliwek z bazylią i pieprzem, aby uzyskać ...
Czy można jeść surową cukinię?
Cukinia zazwyczaj jest podawana na ciepło, jednak niektórzy jedzą ją na surowo. Czy istnieje obawa, że zjedzenie surowej cukinii będzie szkodliwe dla zdrowia? Odpowiedź poniżej! W większości przypadków surowa cukinia jest w pełni bezpieczna, możemy śmiało ją wcinać, ale ...
10 najzdrowszych owoców na ŚWIECIE!
Regularne spożywanie owoców może poprawić samopoczucie, trawienie, humor, wygląd cery. Jednak nie wszystkie owoce są sobie równe. Niektóre z nich zapewniają wyjątkowe korzyści zdrowotne. Oto 10 najzdrowszych owoców na ŚWIECIE! GREJPFRUT Grejpfrut jest jednym z najzdrowszych owoców cytrusowych. Oprócz tego, że ...