Jak podać pieczeń, aby zachowała aromat i nie przysporzyła problemów przy krojeniu? Ot cenne rady! KIEDY PODAWAĆ? Pieczeni nie należy podawać na stół od razu po wyjęciu z piekarnika. Każde mięso pieczone powinno po upieczeniu odpocząć około 15 ...
Kulinarne ciekawostki, to dział w którym znajdziesz ciekawe publikacje na temat gotowania i kuchni. Wywiady z kucharzami, porady kulinarne i wiele innych
Ile jajek można zjeść tygodniowo?
Nie ma kuchni bez jajek! Ciężko bez nich zrobić dobry placek czy sycące śniadanie (naszym zdaniem). W zasadzie ile jajek tygodniowo można zjeść bez szkody dla zdrowia? Czytaj dalej, szczególnie jeśli masz problemy z cholesterolem, albo krążeniem! Lekarze ...
Witamina K- 4 ważne fakty!
Ruszamy z cyklem witaminowe ABC. Dowiecie się gdzie dana witamina występuje, na co wpływa, jakie są objawy jej nadmiaru i niedoboru. Dzisiaj przed Państwem 4 ważne fakty, dotyczące witaminy K. Występuje w dużych największych ilościach w: ogórkach, kalafiorze, ...
Jak przygotować ŁOSOSIA, aby zachował wszystkie wartości odżywcze?
Najszlachetniejsza z ryb, poza bogatym smakiem posiada wiele cennych witamin i kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Jak przygotować łososia, aby zachował wszystkie wartości odżywcze? Smażyć, dusić czy jeść na surowo? Oto 4 cenne rady! Jeśli przygotowujemy potrawę z ...
PIETRUSZKA- 5 ciekawostek kulinarnych
Pietruszka jest ceniona jako roślina lecznicza, świetnie sprawdza się w kuchni, wzmacnia układ trawienny. Oto 5 ciekawostek, które pomogą Wam wyciągnąć z zielonej natki to co najlepsze! Świeżą natkę dodawaj do potraw już po ich ugotowaniu- mocne ...
TUŃCZYK- 8 faktów, które cię zaskoczą!
Tuńczyk to ryba niezwykła. Wyglądem i smakiem przypomina czerwone mięso, ale jest od niego dużo zdrowsza. Czy wiesz, że powinna być jedzona na surowo, aby nie tracić jej najcenniejszych wartości? Oto 8 faktów, które powinniście znać, jeśli lubicie tuńczyka. ...
Jak zrobić idealne ciasto biszkoptowe? 5 porad od cukiernika!
Nie jest prosto zrobić idealne ciasto biszkoptowe. Czasem opadnie, popęka na środku, innym razem wyjdzie nam zakalec. 5 porad od eksperta w wypiekach, aby biszkopt był zawsze wysoki i pulchny! Mąkę pszenną np. tortową i proszek do ...
WITAMINA E- oto 4 rzeczy, które musisz o niej wiedzieć!
Ruszamy z cyklem witaminowe ABC. Dowiecie się gdzie dana witamina występuje, na co wpływa, jakie są objawy jej nadmiaru i niedoboru. Dzisiaj przed Państwem 4 ważne fakty, dotyczące witaminy E. GDZIE WYSTĘPUJE? Witamina E występuje w: olejach ...
ALOES- 4 zastosowania zdrowotne
Jego lecznicze właściwości znała podobno królowa Kleopatra. Dziś aloes stosuje się w przemyśle kosmetycznym, farmaceutycznym i spożywczym. Poznaj jego 4 zastosowania zdrowotne! WYCIĄG ZE ŚWIEŻYCH LIŚCI Wyciąg ze świeżych liści to źródło białka, witamin i soli ...
ŻURAWINA- 4 zastosowania tego owocu!
Cierpkie owoce są popularne nie tylko w kuchni. Stosuje się je bowiem w medycynie naturalnej. Oto 4 najważniejsze zalety żurawiny czerwonej! HERBATA 1 łyżeczkę suszonych, drobno pociętych lub pokruszonych liści i owoców żurawiny gotuj kilka minut w 150 ...