Oto magiczna moc lubczyku. Ziółka, które wyglądem przypomina pietruszkę, ale jest od niej bardziej aromatyczne! Ma kilka właściwości, które cię zaskoczą! Medycyna ludowa stosuje go w leczeniu kamicy nerkowej, dny moczanowej, reumatyzmu. Idealnie sprawdzają się do tego napary ...
Kulinarne ciekawostki, to dział w którym znajdziesz ciekawe publikacje na temat gotowania i kuchni. Wywiady z kucharzami, porady kulinarne i wiele innych
WITAMINA B12 (kobalamina) 4 ważne fakty!
Ruszamy z cyklem witaminowe ABC. Dowiecie się gdzie dana witamina występuje, na co wpływa, jakie są objawy jej nadmiaru i niedoboru. Dzisiaj przed Państwem 4 ważne fakty, dotyczące witaminy B12. GDZIE WYSTĘPUJE? Ryby, podroby, wątróbka, nerki, jajka, ...
Jakie jest zapotrzebowanie na energię (kcal) dla kobiet i mężczyzn?
Jedzenie jest nieodzownym elementem codzienności, który znacząco wpływa na zdrowie. Dlatego w różnych okresach życia powinniśmy dostarczać organizmowi odpowiednią ilość kalorii! Jaką? Czytajcie dalej! KOBIETY 19-25 lat aktywność fizyczna mała: 1800 kcal aktywność fizyczna duża: 2600 kcal CZYTAJ ...
WITAMINA H (biotyna)- 4 rzeczy, które musisz o niej wiedzieć!
Ruszamy z cyklem witaminowe ABC. Dowiecie się gdzie dana witamina występuje, na co wpływa, jakie są objawy jej nadmiaru i niedoboru. Dzisiaj przed Państwem 4 ważne fakty, dotyczące witaminy H. GDZIE WYSTĘPUJE? Witamina H występuje w: podrobach, żółtkach jaj, ...
Jak poprawić smak pieczonego mięsa?
Smak pieczeni można poprawić na wiele sposobów. Dla Was wybraliśmy 2 najprostsze i stosowane w naszej kuchni! Smak pieczeni znacznie poprawi wcześniejsze marynowanie mięsa. Będzie też o wiele lepsza jeśli dodasz do niej przyprawę cząber lub przekrojone na pół, ...
Jak podawać i kroić pieczeń?
Jak podać pieczeń, aby zachowała aromat i nie przysporzyła problemów przy krojeniu? Ot cenne rady! KIEDY PODAWAĆ? Pieczeni nie należy podawać na stół od razu po wyjęciu z piekarnika. Każde mięso pieczone powinno po upieczeniu odpocząć około 15 ...
Ile jajek można zjeść tygodniowo?
Nie ma kuchni bez jajek! Ciężko bez nich zrobić dobry placek czy sycące śniadanie (naszym zdaniem). W zasadzie ile jajek tygodniowo można zjeść bez szkody dla zdrowia? Czytaj dalej, szczególnie jeśli masz problemy z cholesterolem, albo krążeniem! Lekarze ...
Witamina K- 4 ważne fakty!
Ruszamy z cyklem witaminowe ABC. Dowiecie się gdzie dana witamina występuje, na co wpływa, jakie są objawy jej nadmiaru i niedoboru. Dzisiaj przed Państwem 4 ważne fakty, dotyczące witaminy K. Występuje w dużych największych ilościach w: ogórkach, kalafiorze, ...
Jak przygotować ŁOSOSIA, aby zachował wszystkie wartości odżywcze?
Najszlachetniejsza z ryb, poza bogatym smakiem posiada wiele cennych witamin i kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Jak przygotować łososia, aby zachował wszystkie wartości odżywcze? Smażyć, dusić czy jeść na surowo? Oto 4 cenne rady! Jeśli przygotowujemy potrawę z ...
PIETRUSZKA- 5 ciekawostek kulinarnych
Pietruszka jest ceniona jako roślina lecznicza, świetnie sprawdza się w kuchni, wzmacnia układ trawienny. Oto 5 ciekawostek, które pomogą Wam wyciągnąć z zielonej natki to co najlepsze! Świeżą natkę dodawaj do potraw już po ich ugotowaniu- mocne ...