Grudzień już prawie nastał, a to z kolei zwiastuje święta. Z tej racji warto przystroić kuchnię w typowo świąteczne ozdoby w odpowiednich kolorach – czerwieni, pomarańczy, brązu, szarości i złota. Podpowiadamy, jakie ozdoby są najpiękniejsze. Na kolejnych stronach znajdziecie podpowiedzi ...
Kulinarne ciekawostki, to dział w którym znajdziesz ciekawe publikacje na temat gotowania i kuchni. Wywiady z kucharzami, porady kulinarne i wiele innych
10 pomysłów na prezent dla miłośnika HERBATY!
Kto nie kocha prezentów? A kto nie lubi kawy czy herbaty? Chyba każdy z nas w okresie zimowym wypija te napoje litrami! Oto 10 pomysłów na prezent dla miłośnika herbaty i kilka niespotykanych akcesoriów do jej spożywania! CZYTAJ DALEJ ...
4 zalety spożywania CZERWONYCH warzyw i owoców!
Pomidory, buraki, maliny czy wiśnie. To czerwona załoga, która ma bardzo dużo dobroczynnych korzyści dla naszego zdrowia. Oto kilka zalet spożywania czerwonych warzyw i owoców! Czerwone warzywa i owoce zawierają przede wszystkim antyutleniacze, które przeciwdziałają starzeniu się ...
4 produkty, których UNIKAJ jeśli chcesz mieć mocne kości!
Jeśli chcesz dbać o odpowiednią strukturę kości, w codziennym menu powinieneś dostarczyć im odpowiednich składników oraz niektóre produkty nieco zredukować. Najcenniejsze są: wapń, białko, witamina D. Co zatem jeść, a czego unikać, by do późnej starości mieć mocne kości? Dzisiaj ...
3 zalety spożywania ŻÓŁTYCH I POMARAŃCZOWYCH owoców i warzyw!
Marchewka, pomarańcz, cytryna, banan- wszystkie te owoce i warzywa mają wspólną cechę! Zawierają witaminę A i szereg innych zalet, które działają dobroczynnie na nasze zdrowie! Oto plusy wcinania żółtych i pomarańczowych warzy, owoców! Obecne w nich karoteny ...
5 zalet spożywania BIAŁYCH WARZYW (chrzan,cebula,czosnek,kalafior,seler,por)
Kolor ma znaczenie! Związki nadające warzywom i owocom apetyczną barwę są też cennymi składnikami odżywczymi. Sprawdź jakie zalety wynikają z częstego spożywania białych warzyw typu cebula, por, kalafior czy czosnek. Białe warzywa obfitują w allicyny o działaniu antybakteryjnym ...
Jak ugotować kaszę gryczaną i jęczmienną na sypko? 3 proste triki
Jak ugotować kaszę, aby nie była lepka i niesmaczna? Czy dodawać sól przed czy w trakcie gotowania? Te trzy banalne wskazówki rozwieją wasze wątpliwości na zawsze. KROK PIERWSZY Jedną szklankę kaszy dowolnej kaszy wsypuję na ...
Co zrobić, żeby ciasto było wyrośnięte i puszyste? 4 proste triki
Garstka sprawdzonych trików, które uratują wasze ciasto! Jeśli marzysz, aby tym razem sernik wyszedł puszysty, a piaskowiec nie opadł- czytaj dalej! Jeśli w kruchym cieście są grudki dodaj do niego trochę oleju i znów zagniataj- po chwili ...
Przepis na mąkę gryczaną, owsianą i ryżową. Zrobisz je w domu!
Często w przepisach widnieje tajemniczy składnik: mąka ryżowa, gryczana, owsiana. Większość z nas od razu czuje się zniechęcona do wykonania danego przepisu, w obawie że takiej mąki nigdzie nie dostaniemy, a jak już będzie to w niebotycznej cenie. I tu ...
Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe? 4 ważne wskazówki
Ciasto drożdżowe kochają chyba wszyscy. Jak zrobić je idealnie? Tak, aby pięknie wyrosło i było puszyste? Nie ma nic prostszego! Te 4 rady wam pomogą! Gdy ciasto pięknie wyrośnie należy go wyrobić raz jeszcze – wrzucając na ...