Kolor ma znaczenie! Związki nadające warzywom i owocom apetyczną barwę są też cennymi składnikami odżywczymi. Sprawdź jakie zalety wynikają z częstego spożywania białych warzyw typu cebula, por, kalafior czy czosnek. Białe warzywa obfitują w allicyny o działaniu antybakteryjnym ...
Kulinarne ciekawostki, to dział w którym znajdziesz ciekawe publikacje na temat gotowania i kuchni. Wywiady z kucharzami, porady kulinarne i wiele innych
Jak ugotować kaszę gryczaną i jęczmienną na sypko? 3 proste triki
Jak ugotować kaszę, aby nie była lepka i niesmaczna? Czy dodawać sól przed czy w trakcie gotowania? Te trzy banalne wskazówki rozwieją wasze wątpliwości na zawsze. KROK PIERWSZY Jedną szklankę kaszy dowolnej kaszy wsypuję na ...
Co zrobić, żeby ciasto było wyrośnięte i puszyste? 4 proste triki
Garstka sprawdzonych trików, które uratują wasze ciasto! Jeśli marzysz, aby tym razem sernik wyszedł puszysty, a piaskowiec nie opadł- czytaj dalej! Jeśli w kruchym cieście są grudki dodaj do niego trochę oleju i znów zagniataj- po chwili ...
Przepis na mąkę gryczaną, owsianą i ryżową. Zrobisz je w domu!
Często w przepisach widnieje tajemniczy składnik: mąka ryżowa, gryczana, owsiana. Większość z nas od razu czuje się zniechęcona do wykonania danego przepisu, w obawie że takiej mąki nigdzie nie dostaniemy, a jak już będzie to w niebotycznej cenie. I tu ...
Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe? 4 ważne wskazówki
Ciasto drożdżowe kochają chyba wszyscy. Jak zrobić je idealnie? Tak, aby pięknie wyrosło i było puszyste? Nie ma nic prostszego! Te 4 rady wam pomogą! Gdy ciasto pięknie wyrośnie należy go wyrobić raz jeszcze – wrzucając na ...
Niebanalne pomysły na urządzenie kolorowej kuchni!
Czasem nie warto kierować się modnymi teraz trendami. Zazwyczaj sygnują minimalistyczne wyposażenie kuchni, a wszystko tylko w jasnych kolorach. Przełamujemy nieco te prognozy i proponujemy niebanalną kuchnię, w kolorach tęczy. Ciekawe czy wam się spodoba? CZYTAJ DALEJ ...
Jak usmażyć stek idealny? 4 ważne zasady!
Kawałek wołowiny, którego pyszna tajemnica tkwi w odpowiednim przyrządzeniu. Jak usmażyć stek idealny? 4 rady od mistrza kuchni! Mięso na steki wyciągnij z lodówki około godziny przed smażeniem, musi mieć temperaturę pokojową. Pod żadnym pozorem nie doprawiaj ...
7 ciekawostek o KAWIE, które was zaskoczą!
Usypia zmęczenie, pobudza do działania, poprawia humor i odpręża. Kawa! Oto kilka ciekawostek o tym napoju, o których nie mieliście pojęcia! ROCZNIE NA ŚWIECIE WYPIJANYCH JEST 400 MILIARDÓW FILIŻANEK KAWY KOLEJNA CIEKAWOSTKA >>>>
8 zasad dobrego gotowania według naszych babć!
Czas poznać kilka zasad podyktowanych przez nasze babcie i mamy, które sprawią, że posiłki będą przygotowywane z miłością, będą zdrowe, smaczne i zachwycające swoją prostotą. Jeśli chcesz być jeszcze lepszym kucharzem niż jesteś zapraszamy do lektury! ...
Jak nie marnować jedzenia i wykorzystać resztki? 5 sprytnych pomysłów!
W przyrodzie nic nie powinno się marnować. Niestety często o tym zapominamy i trochę z przyzwyczajenia, a trochę z braku czasu i inwencji wyrzucamy resztki jedzenia. A przecież to co często uznajemy za niepotrzebne, może stać się bazą do stworzenia ...