Orzechy włoskie właśnie spadają z drzew. Nie ma chyba nic pyszniejszego niż pałaszowanie jeszcze młodych, przyodzianych w białą skórkę orzeszków. Jednak po takiej przyjemności nasze dłonie wyglądają niekorzystnie, a plamy nie zawsze schodzą łatwo. Mamy na to dwa sposoby! ...
Kulinarne ciekawostki, to dział w którym znajdziesz ciekawe publikacje na temat gotowania i kuchni. Wywiady z kucharzami, porady kulinarne i wiele innych
Alkohol domowej produkcji – 10 ulubionych przepisów naszych Czytelników
Lubicie domowe nalewki, likiery, wina, piwa i inne własnoręcznie wyprodukowane alkohole? Właśnie dla ich miłośników zebraliśmy najpopularniejsze przepisy na domowe alkohole, jakie znajdziecie na stronie www.PalceLizac.pl. W sam raz na zbliżającą się wielkimi krokami jesień i zimę. DOMOWA NALEWKA ...
BRZOSKWINIE i NEKTARYNKI – 10 przepisów na pyszności z tymi owocami
Brzoskwinie i nektarynki to owoce sierpnia/września i początku października. CO można przygotować brzoskwiń i nektarynek? Jakie przepisy na desery warto znać? Oto wszystko, co miłośnicy brzoskwiń i nektarynek powinni wiedzieć. Wszystkie receptury znajdziecie na naszym portalu PalceLizac.pl, natomiast na kolejnych ...
DYNIA – 12 jesiennych przepisów z dynią w roli głównej
Szukacie przepisów na dania, zupy i desery z jesienną dynia w roli głównej? Oto i one! Na naszym portalu możecie znaleźć mnóstwo przepisów na dyniowe ciasta, ciasteczka, makaronu, kremy i przetwory. Warto zajrzeć do specjalnej sekcji lub skorzystać z tych ...
3 pomysły jak wykorzystać FUSY Z KAWY!
Pijasz kawę parzoną, a nie rozpuszczalną? Oto zalety fusów z takiej kawy oraz 3 pomysły jak je sprytnie wykorzystać w kuchni! Wiedzieliście o tym? ŚRODEK PRZECIWKO WSZELAKIM INSEKTOM! Fusy po kawie to genialny środek przeciwko wszelakim insektom. Wystarczy rozsypać ...
3 pomysły jak wykorzystać wyciśniętą skórkę z CYTRYNY!
Czy wyciśnięta skórka z cytryny nada się jeszcze do czegokolwiek? Zdecydowanie! Oto 3 pomysły jak ją wykorzystać w kuchni! DO ZMYWARKI JAKO ODŚWIEŻACZ ZAPACHU Najzwyczajniej w świecie włóż przekrojoną na pół skórkę z cytryny do koszyczka na sztućce ...
Jak wykorzystać PRZEJRZAŁEGO BANANA? 4 super inspiracje!
Często się zdarza, że banany kupione w sklepie dojrzewają w domu w mig. Czarna skórka wcale nie znaczy, że nie są już zdatne do spożycia. Wręcz przeciwnie! Słodkie i dojrzałe stanowią idealną bazę do wielu przepisów. Sprawdźcie sami! ...
Jak gotować brokuła, aby zachował kolor i smak? 3 wskazówki
Gotowany brokuł szybko traci kolor i po przyrządzeniu wygląda niesmacznie, rozpada się? Oto 3 proste rady, które pozwolą zachować jego zielony kolor i wszystkie właściwości! RADA NUMER 1: Różyczki brokuła wrzucamy na kilka minut do miski z zimną ...
PASZTET – 10 przepisów na różnego rodzaju pasztety wegetariańskie i mięsne
Z racji, że mnóstwo naszych czytelników prosi nas o przepisy na pasztet, postanowiliśmy zebrać w jednym miejscu najlepsze receptury na pasztety, jakie znajdziecie na naszym portalu kulinarnym. Jak zrobić pasztet z cukinii, soczewicy, królika, kaczki, kurczaka lub inny? Teraz już ...
RYŻ -> jego właściwości + 10 najlepszych przepisów na dania z ryżem
RYŻ – skarbnica potasu, magnezu, żelaza i cynku. Dostarcza również witaminy z grupy B, witaminę E i błonnik. Nie zawiera glutenu, za to jest doskonałym źródłem energii. Co można przygotować z ryżu? oto 10 najlepszych przepisów na dania z ryżem, które ...