Masło i cukier utrzyj na puszystą pianę. Dodaj jajko, ekstrakt z wanilii, szczyptę soli i wszystko dokładnie wymieszaj. Przesiej mąkę z kakao i dodaj do masy. Ponownie utrzyj na gładką masę. Ciasto uformuj w kulę, zawiń folią spożywczą i włóż ...
Kruche ciasteczka maślane
Wszystkie składniki wymieszaj i zagnieć w kulę. Następnie zawiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30- 40 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wytnij ciasteczka. Możesz również uformować kuleczki i spłaszczyć je widelcem. Nagrzej piekarnik do ...
Drożdżowe rogaliki z marmoladą
Do miski wsypujemy mniej więcej szklankę mąki i tworzymy w niej dołek. W innej miseczce rozdrabniamy drożdże w ciepłym mleku z 3 łyżkami cukru. Zaczyn wlewamy do dołeczka w mące, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy zaczyn ...
Aromatyczne ciasteczka z pomarańczą
Piekarnik nagrzać na 180 stopni. Na tarce zetrzeć skórkę z pomarańczy i kawałek imbiru (około 3 cm). Mąkę przesiać, dodać masło, jajko, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, imbir i skórkę z pomarańczy. Wszystko zagnieść i formować w ciasteczka. Piec ...
Chrupiące ciasteczka z orzechami włoskimi
Masło posiekać z mąką, dodać orzechy, żółtka, 2 łyżki cukru pudru oraz pół porcji cukru waniliowego.Starannie zarobić. Rozwałkować ciasto i wyciąć kółka. Ułożyć ciastka na blasze, wyściełanej pergaminem. Piec 20 minut w temperaturze 220 stopni C. Gorące ciastka posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem ...
Domowe Rafaello
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W misce ucieramy masło z cukrem, po czym dodajemy do masy rozpuszczoną czekoladę, cały czas energicznie mieszając. Do masy wsypujemy wiórki kokosowe i mieszamy wszystko ostrożnie łyżeczką. Na około 30 minut odstawiamy masę do ...
Muffinki cytrynowe
Nagrzej piekarnik na 180°C W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i pół łyżeczki soli. Wyparz cytrynę. Na tarce zetrzyj skórkę z dwóch cytryn i wyciśnij sok do szklanki (usuń pestki). W osobnym naczyniu połącz mleko, olej, jajko, ...
Świąteczne kruche babeczki
Mąkę przesiewamy, dodajemy szczyptę soli, cynamon, pokrojone masło i siekamy nożem. Dodajemy cukier, żółtka i wyrabiamy szybko ciasto. Ciasto owijamy w folię i pozostawiamy do schłodzenia na 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy na około 4 mm grubości i nakładamy na foremki ...
Kruche gwiazdki z makiem
Wszystkie składniki wrzucić do miski i zagnieść ciasto. Zawinąć w foliową torebkę i na 1 h włożyć do zamrażarki. Rozwałkować na oprószonym mąką blacie. Wycinać kształty – gwiazdki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 10 minut w ...
Domowe sezamki
Na suchej i gorącej patelni lekko upraż sezamki. Uważaj, aby nie przypalić ziaren. W garnku wymieszaj cukier z wodą i podgrzej, aż powstanie karmel. Dodaj miód i masło, a następni dokładnie wymieszaj. Do masy dodaj sezam. Zanim masa wyschnie, rozwałkuj ...