CIASTO Mąkę przesiewamy, dodajemy sól oraz masło (w temperaturze pokojowej). Wszytsko mieszamy i wyrabiamy na ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. PRZYGOTOWANIE Paprykę pieczemy w piekarniku przez około 20 minut (180 stopni). Następnie ...
Przepisy kulinarne na dania główne – Przepis sobie nasz przygotuj i swe danie dziś ugotuj! Najlepsze przepisy kulinarne!
Rybne ragout z warzywami
1. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Smażymy ją w rondlu na rozgrzanym maśle. 2. Do cebuli dodajemy marchew startą na tarce oraz paprykę. Dusimy na małym ogniu. 3. Do garnka wlewamy pół litra wody i kostkę – robimy bulion warzywny. ...
Pasztet z kaszy jaglanej z warzywami
Warzywa podduś na wolnym ogniu aż do miękkości. Dodaj wszystkie przyprawy. Zmiksuj przygotowane warzywa z kaszą jaglaną. Przełóż do formy, posyp ziarnami słonecznika. Włóż pasztet do nagrzanego na 190 st. C piekarnika i piecz około 40 minut.
Bazyliowe naleśniki ze szpinakiem i serem feta
Zblenduj liście bazylii wraz z mlekiem, jajkami i mąką. Na koniec dodaj olej i zmiksuj na gładką masę. Gotowe ciasto wlewaj na patelnię i smaż cienkie naleśniki. Usmaż szpinak wraz z czosnkiem i przyprawami, pod koniec dodaj ser feta. Wszystko ...
Paella z owocami morza
W dużej patelni rozgrzej tyle oliwy, by przykryła dno patelni. Dodaj czosnek i kałamarnicę i smaż na małym ogniu. Pomidora zetrzyj wprost na patelnię, dodaj krewetki i smażyć przez 5-10 minut. Doprawić solą i pieprzem i smażyć przez 2 minuty, a ...
Babeczki ziemniaczane z tymiankiem
Z ziemniaków wyciskamy sok. Dodajemy żółtka, cebulę, masło, sól, tymianek i proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i łączymy z masą ziemniaczaną. Foremki smarujemy masłem i wkładamy do nich masę (¾ wysokości). Pieczemy przez około 40 minut ...
Cukinia faszerowana łososiem i figami
Podsmaż przez 3 minuty łososia skropionego sokiem z limonki Wydrąż cukinię – nie wyrzucaj miąższu, użyjemy go w farszu Cukinię natartą oliwą i czosnkiem włóż na 10 min do piekarnika nagrzanego na 180 st. C ( termoobieg) Pokrój pozostałe składniki – paprykę, ...
Stek w sosie grzybowym
Grzyby i cebulkę kroimy w kostkę. Następnie podsmażamy. Śmietanę mieszamy z łyżką wody. Dodajemy do grzybów. Przyprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Mięso (musi być w temperaturze pokojowej) posypujemy sola i pieprzem. Smażymy na rozgrzanej patelni grillowej. Gdy mięso będzie odpowiednio usmażone, ...
Kotleciki z kurczaka z chilli i rozmarynem
Zblenduj (niezbyt długo) piersi z kurczaka wraz z płatkami owsianymi, papryczką i ziołami Dodaj jajko, majonez lub musztardę oraz 2 łyżki bułki tartej Uformuj kotleciki, obtocz je w bułce tartej Smaż kotleciki na złocisty kolor Kotleciki idealnie smakują w towarzystwie ...
Krewetki w sosie paprykowo-pietruszkowym
Paprykę kroimy i pieczemy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po tym czasie wyciągamy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i siekamy. Krewetki oczyszczamy, posypujemy posiekanym czosnkiem, solą, pieprzem i odstawiamy do lodówki na około 1 ...