Ziemniaki ugotować, ostudzić i zemleć w maszynce. Dodać pokrajaną i zarumienioną cebulę, trochę tartej bułki, 2 jaja, mąkę oraz ugotowane i posiekane grzyby. Masę przyprawić i dokładnie wyrobić. Formować podłużne wałeczki, maczać je w roztrzepanym jajku, panierować w tartej bułce ...
Przepisy kulinarne na dania główne – Przepis sobie nasz przygotuj i swe danie dziś ugotuj! Najlepsze przepisy kulinarne!
Ryż smażony z jajkiem i kurczakiem
Ryż gotujemy o minutę krócej niż na opakowaniu. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i posypujemy solą i pieprzem. Na rozgrzanej oliwie smażymy do zeszklenia pokrojoną w kostkę cebulę wraz z posiekanym czosnkiem. Na patelnię dodajemy mięso i smażymy kilka ...
Faszerowana papryka z oliwkami
Pomidory przekroić na pół. Włożyć do wrzącej wody na 3 minuty. Wyciągnąć i obrać ze skórek. Na patelni podgrzać olej, dodać pomidory. Dusić na małym gazie przez kilka minut. Pod koniec dodać sól, pieprz. Parykę umyć, odciąć górę i wyciągnąć ...
Pieczona pierś z indyka
Filet z indyka myjemy, osuszamy i smarujemy miodem. Posypujemy solą, pieprzem i dokładnie wmasowujemy w mięso. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i dodajemy pietruszkę. Pieczemy przez ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Naleśniki z mięsem mielonym na ostro
W sporej misce wsypujemy wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe. Mieszamy dokładnie łyżką lub korzystamy z pomocy robota kuchennego. Na rozgrzanym oleju smażymy naleśniki tak, aby po obu stronach były zarumienione. Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek siekamy i razem podsmażamy na ...
DOMOWY MAKARON
Usypujemy stożek z mąki i wbijamy do niego jajka, dodajemy olej i sól. Mieszamy całość aby uzyskać jednorodną i sprężystą bryłę ciasta (W razie potrzeby dodajemy wody) Odstawiamy ciasto na 45 minut aby odpoczęło. Rozwałkowujemy ciasto na cienki listek. Wykrawamy ...
Szybki makaron z warzywami i szynką
Makaron gotujemy al dente. Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek siekamy. Razem podsmażamy na rozgrzanej oliwie do lekkiego zeszklenia. Na patelnię dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę i smażymy około 1-2 minut. Marchewkę kroimy w plasterki. Na patelnię dodajemy groszek, pokrojoną marchewkę ...
Prosty przepis na szaszłyki z piekarnika
Schab i karkówkę kroimy w sporą kostkę. Oliwę z oliwek, sos sojowy i przyprawy dokładnie mieszamy. Mięso obtaczamy w marynacie i odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazda i kroimy w kostkę mniej więcej o wielkości ...
Sałatka grecka – wersja wzbogacona!
Upraż pestki słonecznika na suchej patelni, na małym ogniu, aż się zarumienią. Fetę pokrój w kostkę, pomidor i oliwki w plasterki, suszone pomidory w małe kawałki (są dosyć intensywne w smaku), cebulę w piórka. Zmieszaj wszystkie składniki, posyp czosnkiem i ...
Kotlety mielone z ziołami
Bułkę namaczamy w mleku lub w wodzie, odciskamy. Do miski przekładamy mielone mięso, namoczoną bułkę, dodajemy jajko, zioła i przyprawy. Masę wyrabiamy ręką żeby miała jednolitą konsystencję. Formujemy w dłoniach kotlety. Mięso obtaczamy w bułce tartej. Kotlety smażymy na rozgrzanym ...