Papryki myjemy i odcinamy im gniazda nasienne, po czym odkładamy je na bok. Ryż gotujemy na sypko i studzimy. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oliwie z oliwek. Do cebuli dodajemy mięso mielone, drobno posiekany czosnek oraz wszystkie ...
Przepisy kulinarne na dania główne – Przepis sobie nasz przygotuj i swe danie dziś ugotuj! Najlepsze przepisy kulinarne!
Naleśnikowe roladki z kurczakiem i fetą
Wszystkie składniki na naleśniki wsypujemy do miski i mieszamy, by powstało ciasto naleśnikowe. Smażymy naleśniki i odkładamy do przestygnięcia. Kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem i pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku. Upieczonego kurczaka rozdrabiamy na włókna, przekładamy do miseczki wlewamy oliwę, ...
Cytrynowe risotto z kurczakiem
Zetrzyj skórkę z cytryn i wyciśnij do szklanki sok (bez pestek!). Cebulę posiekaj i podsmaż na maśle. Dodaj ryż i wymieszaj. Następnie dodaj sok z cytryny i stopniowo dodawaj bulion. Wszystko gotuj na małym gazie, aż ryż będzie miękki. Od ...
Spaghetti z kurkami i pomidorami
Ugotuj makaron w osolonej wodzie. Sparz pomidory i obierz ze skórki. następnie pokrój w kostkę. Posiekaj czosnek oraz cebulę i podsmaż na oliwie z oliwek. Dodaj masło i kurki. Całość smaż przez około 4 minuty. Pod koniec smażenia dodaj pomidory ...
Bakłażan faszerowany mięsem, pomidorami i serem
Bakłażany myjemy, kroimy wzdłuż i pozbywamy się miąższu (nie wyrzucamy środka, odkładamy go do osobnej miseczki, przyda nam się potem do farszu). Bakłażany od wewnątrz posypujemy solą i odstawiamy na 20 minut, aby warzywa pozbyły się gorzkiego posmaku. Po tym ...
Pierś z kurczaka w pistacjowej panierce
Pierś z kurczaka umyj, podziel i rozbij tłuczkiem na kotlety. Następnie każdą część posól i popieprz. Ser camembert zetrzyj na grubych oczkach. Pistacje obierz i również zetrzyj na tarce. Połącz wszystkie składniki. Każdy kotlet posmaruj panierką z dwóch stron. Na ...
Rozgrzewająca zupa z dyni
Cebulę i czosnek zeszklić Wszystko razem gotować do czasu, aż warzywa będą miękkie Zmiksować
Gołąbki z kaszą i grzybami
Dzień wcześniej moczymy suszone grzyby w wodzie. Jeśli wybieramy pieczarki wystarczy je tylko oczyścić i podsmażyć na maśle. Odrywamy 4 wierzchnie liście kapusty i zostawiamy je do wyłożenia garnka. Wycinamy głąb, aby móc oderwać kolejne liście. Gotujemy wodę w dość ...
Pasztet z soczewicy
Gotuj soczewicę do momentu, aż będzie się rozpadać. Posiekaj cebulę w kostkę i podsmaż na oleju. Marchew zetrzyj na tarce lub pokrój w kostkę i dodaj do cebuli. Dodaj przyprawy i podsmażaj wszystko przez jakiś czas, tak żeby warzywa przeszły ...
Pieczone skrzydełka z bazylią i parmezanem
Rozgrzać piekarnik do 220°C. W misce wymieszać oregano, rozmaryn, kminek i sól. Skrzydełka ułożyć w naczyniu żaroodpornym i posypać mieszanką przypraw. Piec skrzydełka przez około 40 minut. W tym czasie posiekać bazylię, szczypiorek i czosnek, w dużej misce wymieszać z ...