Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Kurczak z ziemniakami i szpinakiem

Kurczak z ziemniakami i szpinakiem

Kotlety z jajek

Kotlety z jajek

Placki z kiełbasą i ziołami

Placki z kiełbasą i ziołami

Przysmak serowy z patelni

Przysmak serowy z patelni

Zupa z fasolką szparagową

Zupa z fasolką szparagową

Kurczak z brokułami w serku mascarpone

Kurczak z brokułami w serku mascarpone

Francuskie zawijasy pomidorowe

Francuskie zawijasy pomidorowe

Ryż curry z mieszanką warzyw

Ryż curry z mieszanką warzyw

Sernik czeski

Sernik czeski

Poduszki z czekoladą

Poduszki z czekoladą

Sałatka z piersi kurczaka i papryki

Sałatka z piersi kurczaka i papryki

Sałatka z chorizo i pomarańczą

Sałatka z chorizo i pomarańczą

Naleśniki zapiekane z nadzieniem

Naleśniki zapiekane z nadzieniem

Roladki z jajek

Roladki z jajek

Kuskus z warzywami i kiełbasą

Kuskus z warzywami i kiełbasą

Kotlety ryżowe w sosie pomidorowym

Kotlety ryżowe w sosie pomidorowym

Zapiekanka ziemniaczana w sosie śmietanowym

Bezmięsne i sycące danie? Pyszna zapiekanka ziemniaczana w sosie śmietanowym to jest to! Spróbuj, a nie pożałujesz! ;)

potato-gratin-61106_1280

składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 ml mleka
  • 300 ml śmietany 18%
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • łyżka oliwy czosnkowej
  • 1/2 cebuli
  • kulka mozzarelli

przyrządzanie:

  • Ziemniaki obieramy i myjemy, po czym kroimy na około 3 mm plasterki.
  • Przekładamy ziemniaki w plasterkach do garnka, zalewamy mlekiem, śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem, musztardą, gałką muszkatołową i posiekanym czosnkiem. Całość gotujemy przez około 10 minut.
  • Piekarnik nagrzewamy do 200 *C. Żaroodporne naczynie smarujemy od środka oliwą czosnkową.
  • Przekładamy ziemniaki z sosem do naczynia żaroodpornego, na wierzchołku układamy kawałki mozzarelli i pokrojoną w piórka cebulę. Pieczemy przez 35-40 minut, aż zapiekanka zrobi się od góry rumiana.

 

Zobacz też przepis na: Zapiekanka warzywna z serem