Miesiąc truskawek w każdej postaci. Sezon na te wdzięczne kulinarnie owoce trwa zaledwie kilka tygodni i zależny jest od pogody, a ta – w tym roku – jest nieprzewidywalna. Nie warto zwlekać z inauguracją truskawkowego szaleństwa. Posypane cukrem, polane śmietanką ...
Przepisy kulinarne na dania główne – Przepis sobie nasz przygotuj i swe danie dziś ugotuj! Najlepsze przepisy kulinarne!
Knedle ze śliwkami z sosem koniakowym i bakaliami
Dziś proponujemy owocowe danie o słonecznym smaku – knedle ze śliwkami z sosem koniakowym i bakaliami. Składniki: – knedle ze śliwkami JAWO 1 op. Składniki sosu: – 6 żółtek – 80 g cukru – 75 ml Cognac – 50 g ...
Szybko i szlachetnie – Knedle z truskawkami z sosem anyżowo-karmelowym
Knedle z truskawkami to typowe danie kojarzące się z latem. Idealnie okrągłe, skrywające w sobie pachnące i słodkie owoce kluski zazwyczaj goszczą na naszych stołach właśnie w sezonie wakacyjnym. Najwyższy czas wprowadzić knedle również do zimowo-wiosennego menu! To, że w ...
Grzyby z patelni ze świeżymi ziołami i pieczoną świnką z TABASCO®
• 4 porcje równych żeberek (każde z co najmniej 5 kostkami) • 500g średnich pieczarek • 2-3 dojrzałe pomidory • 2-3 łyżki masła • 1 średnia cebula • Sos sojowy Kikkoman • TABASCO® • Pęczek włoszczyzny • Ziele angielskie • ...
Jawo poleca: Kluski śląskie z mięsem i sosem podgrzybkowym. Tradycja w wyrafinowanej odsłonie.
Brak pomysłu na obiad? Znane doskonale na Śląsku – i nie tylko – ziemniaczane kule, nadziewane po brzegi doskonale doprawionym, wołowo-wieprzowym mięsem w aromatycznym, pysznym sosie podgrzybkowym to doskonały pomysł na oryginalny obiad, który zachwyci każdego. Kluski śląskie, pyzy, knedle, ...
Pierogi z serem i sosem karmelowym z migdałami
Pierogi z serem na słodko to klasyczna potrawa, która na stałe zadomowiła się na naszych stołach. Smaczne i pożywne, polane śmietanką lub posypane cukrem pudrem, są jednym z ulubionych dań zarówno młodszych, jak i starszych smakoszy. Pierogi z serem zazwyczaj ...
Risotto z pomidorami malinowymi, krewetkami i sosem TABASCO®
Risotto z pomidorami malinowymi, krewetkami i sosem TABASCO® 4 porcje Składniki: 12-16 tygrysich krewetek 4 łyżki oliwy z oliwek 8-15 kropel Tabasco® 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka rozmarynu 2 łyżki masła Na risotto: 200 g ryżu 1 szalotka 1 ząbek ...
Pierś z kurczaka z aromatycznym ratatouille
Pierś z kurczaka z aromatycznym ratatouille • 5 łyżek oliwy z oliwek Carbonell • 250 ml sosu pomidorowego • Łyżka ostrego sosu, np. TABASCO ® • Łyżka soli • Łyżka czarnego pieprzu • Szczypta pieprzu Cayenne • 2 piersi z ...
Pulpeciki w słodkim sosie cebulowym
Pulpeciki w słodkim sosie cebulowym • 300 ml oliwy z oliwek Carbonell • Łyżka mąki • 30 g chleba • 500 ml bulionu • Pół łyżeczki soli • Pół łyżeczki białego pieprzu • Łyżka natki pietruszki • 2 łyżki mleka ...
Oryginalny barszcz wigilijny z włoskimi tortellini
Wigilia bez aromatycznego, czerwonego barszczu? Niemożliwe! Choć w ciągu roku przygotowujemy różne jego odmiany, np. czerwony, biały czy ukraiński, w grudniowe święta może być tylko jeden – wigilijny. Ta ukraińska zupa narodowa może poszczycić się tak długą tradycją w naszym ...