Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonego wrzątku z odrobiną oleju zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. W rondlu rozgrzać masło, wrzucić drobno posiekany czosnek i smażyć minutę. Następnie dodać szynkę pokrojoną w cienkie paseczki i smażyć kolejną minutę, po ...
Przepisy kulinarne na dania główne – Przepis sobie nasz przygotuj i swe danie dziś ugotuj! Najlepsze przepisy kulinarne!
Kotleciki cielęce z kaparami
Kotlety cielęce rozbić tłuczkiem na grubość 0,5 cm. Oprószyć solą i pieprzem. Obtoczyć w mące, usuwając jej nadmiar. Na patleni rozgrzać olej i łyżkę masła. Kotlety smażyć początkowo na dużym ogniu, następnie zmniejszyć płomień i przyrumienić. W tym czasie przygotować sos: ...
Mozaika szynkowo-ananasowa
Propozycja idealna dla miłośników dań posiadających w sobie lekką nutkę słodyczy. Idealne na romantyczną kolacje we dwoje.
Bitki wołowe duszone z pieczarkami
Danie stosunkowo proste w przygotowaniu. Przygotowanie go nie zajmuje dużo czasu, natomiast potrawa ta napewno zaspokoji podniebienie nawet najbardziej wybrednego smakosza.
Łopatka wieprzowa w rozmarynie z ziemniakami i ananasem
Danie idealne do zaserwowania na uroczysty obiad w doborowym towarzystwie, cechującym się wyszukanym smakiem. Życzę smacznego!!!
Lazania ze szpinakiem
Propozycja dla smakoszy kuchni rodem z Półwyspu Apenińskiego. Zaraz po słynnym spaghetti ,chyba najprostsza w przygotowaniu potrawa kuchni włoskiej. Szpinak nadaje jej wyrazisty, niepowtarzalny smak.
Tajskie placuszki warzywne
Mąkę wsypać do miski, dodać kolendrę, kminek, kurkumę, sól i pieprz. Wymieszać, po czym dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir oraz ok. pół szklanki wody. Mieszać, az powstanie gęste ciasto. Dodać pokrojone w drobne kostkę cebulę i bakłażana, starty na tarce ...
Curry z krewetkami
Krewetki obrać z pancerzyków, usunąć z nich środki. Cebulę pokroić w kostkę, suszone papryczki pokruszuć. Wraz z wiórkami kokosowymi i gorczycę wrzucić na suchą patelnię i prażyć 8 – 10 minut aż się zrumienią. Zmikosować do uzyskania konystencji ziarnistej pasty. ...
Ziemniaki karahi
W woku lub patelni z grubym dnem rozgrzać olej, wrzucić kminek, nasiona cebuli i gorczycy, suszone pokruszone chilli, liście curry i chwilę smażyć. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz tarty imbir i smażyc kolejną minutę. Wrzucić pokrojoną w piórka cebulę i ...
Kurczak w wiórkach kokosowych
Pierś z kurczaka umyć, osuszć, pokroić na niewielkie paski. Każdy kawałek oprószyć solą i pieprzem, a następnie panierować w wiórkach kokosowych, mocno dociskając, aby panierka nie odchodziła w trakcie smażenia. Wrzucać na mocno rozgrzany tłuszcz i krótko smażyć na zloty ...