Szczupaka sprawić, oczyścić, wyfiletować. Podzielić na 4 kawałki. Dokładnie wymyć i osuszyć, a następnie nasolić. Jajko rozmącić z odrobiną soli. Każdy kawałek ryby maczać w jajku, a następnie obtoczyć w bułce tartej mocno dociskając panierkę. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju z obu ...
Przepisy kulinarne na dania główne – Przepis sobie nasz przygotuj i swe danie dziś ugotuj! Najlepsze przepisy kulinarne!
Ziemniaki po amerykańsku
Ziemniaki dokładnie wyszorować i osuszyć. Pokroić na ćwiartki bądź na ośemki, jesli są większe. Ułożyć na natłuszczonej blasze do pieczenia (ew. wyłożonej papierem do pieczenia). Ziemniaki posmarować oliwą i posypać solą. PIec pod rozgrzanym grillem w temperaturze 180 stopni przez ok. 50 minut,przekładając ...
Papryka pieczona z ricottą
Papryki opiec na ruszcie albo na palniku na dużym płomieniu, aby spaliła się skórka. Nie mogą być opiekane zbyt długo, bo stracą jędrność. Wystudzić je w foliowej torbie. Gdy ostygną, obrać je ze skórek. Przygotować nadzienie: ricottę wymieszać z posiekanymi ...
Alzacki placek cebulowy
Ziemniaki ugotować w mundurkach. W tym czasie obrać i pokroić w piórka cebulę oraz pora. Zeszklić je na dużej pataleni na rozgrzanym oleju, doprawiając pod koniec duszenia kminkiem, solą i pieprzem. Do mąki dodać rozpuszczone w ciepłym mleku drożdże. Przykryć ...
Spaghetti z pesto z bazylii
Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonego wrzątku z odrobiną tłuszczu. Liście bazylii i orzechy wraz z czosnkiem i oliwą dokłdnie zmiksować, aby powstała jednorodna masa. Doprawić solą i pieprzem.Podgrzać wraz z odsączonym makaronem i przed podaniem każda porcję ...
Risotto alla milanese
Na dużej patelni stopić połowę masła i zeszklić na nim posiekaną w drobną w kostkę cebulę. Dodać opłukany ryż i prażyć przez 2 – 3 minuty, aż stanie się przezroczysty. Dodać wino i namoczony wcześniej w 1 jednej łyżce stołowej wody szafran. Gototwać ...
Pizza z rukolą
Na cieście CIENKIM lub PUSZYSTYM rozprowadzić SOS POMIDOROWY. W przypadku obu placków posypać tak przygotowany spód rozdrobnionym serem mozzarella. Piec przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Nastepnie na cieście ułożyć pokrojone na połówki pomidorki i umyte oraz osuszone listki rukoli. Polać obficie ...
Pizza frutti di mare
Na cieście CIENKIM lub PUSZYSTYM rozprowadzić SOS POMIDOROWY. Oba opplacki posypać rozdrobnionym serem mozzarella. Na wierzchu rozłożyć obgotowane przez 10 minut i dokładnie odsączone owoce morza oraz pokrajane w piórka szalotki. Piec 20 minut w teperaturze 200 stopni.
Fasolka w śmietanie i ziołach
Fasolkę umyć i obrać, odcinajac koniuszki oraz usuwając ewentualne łyko. Gotować do miękkości w osolonej wodzie (ok. 15 – 20 minut). W tym czasie na patelni rozgrzać masło, wrzucić posiekaną w drobną kostkę szalotkę i zeszklić. Dodać 100 ml śmietany, ...
Fritatta z grzybami
Grzyby obrać i dokładnie opłukać. Pokroić na małe kawałki. Smażyć przez około 5 minut z odrobiną soli i pieprzu, często mieszając na dużej ilości oliwy. Jajka dokładnie rozmieszać, dodać suszone zioła, nieco soli i pieprzu oraz starty parmezan. Wylać na ...