Sezon na gruszki trwa w pełni, więc do przygotowania tego deseru możemy wykorzystać świeże owoce. Jeśli jednak ich nie mamy znakomicie będą się nadawały gruszki z kompotu. Gruszki w polewie czekoladowej to deser łatwy w przygotowaniu, bardzo efektownie wyglądający i ...
Przepisy kulinarne na desery – Najsłodsze przepisy na Ciebie czekają, na pyszny deser, co w cukierni mają! Najlepsze przepisy kulinarne na desery!
Naleśniki z sosem borówkowym
Naleśniki z sosem borówkowym przyrządzimy szybko i łatwo. Jest to bardzo pyszny deser zarówno dla dzieci jak i dorosłych domowników. Przepis zawiera sposób przygotowania sosu borówkowego, natomiast naleśniki robimy według własnej sprawdzonej metody.
Łaciaty Pudding
Pudding wywodzi się z kuchni angielskiej. Posiada konsystencję stałego lub kremowego budyniu. Jeżeli masz ochotę na pyszny, kremowy deser to jest właśnie przepis dla Ciebie. Łaciaty Pudding to chłodna, czekoladowa rozkosz.
Migdałowa tarta z truskawkami
Z podanych skłądników szybko zagnieść kruche ciasto – margarynę posiekać nożem, wymieszać z mąką, cukrem, proszkiem do pieczenia, dodać jaja. Owinąć folią aluminiową i włożyć do lodówki na godzinę. Ser wymieszać z jajami, likierem, cukrem, utrzeć na jednolitą masę. Formę ...
Beza z malinami i kokosem
Białka ubić na sztywną pianę w suchej misce. Pod koniec ubijania dodać 100 g cukru pudru. Masę rozsmarować w tortownicy o średnicy ok. 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 50 minut w temperaturze 130 stopni. Wystudzić i przekroić długim, ...
Krem cytrynowy
Krem cytrynowy to orzeźwiający i lekki deser. Wystarczy przygotować jajka, cytryny, żelatynę, cukier oraz sól i będziemy mieli znakomity dodatek do obiadu lub deser na wieczorne spotkanie w gronie znajomych.
Panna cotta z sosem truskawowym
Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki. Zmiksować z trzema łyżkami cukru pudru na gładki mus. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości bardzo gorącej wody. Laskę wanilii rozciąć na pół, wybrać miąższ, dodać do śmietany, zagotować, dodać cukier puder i dalej gotować na niewielkim ogniu, ...
Pianka kokosowo – truskawkowa
Truskawki umyć, oszuszyć, usunąć szypułki. Zmiksować z połową szklanki mleka. Odłożyć trzy łyżki wiórków kokosowych, resztę zagotować z pozostałym mlekiem i cukrem oraz cukrem wanilinowym. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, dodać go gorącej mieszaniny mleczno – kokosowej. Schłodzoną ...
Ciasto z rabarbarem i orzechami
Z mąki, cukru cukru wanilinowego, proszku do pieczenia, margaryny, całego jajka oraz 3 żółtek szybko wyrobić kruche ciasto. Pod koniec dodać śmietanę. 2/3 ciasta uformować w kulę, owinąć folią aluminiową i schłodzić w lodówce, 1/3 uformować w wałek, również zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika. Po ...
Babeczki z malinami
Maliny opłukać, dokładnie osuszyć. Masło stopić i wystudzić. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli wymieszać z mlekiem połączonym z roztrzepanymi jajami, wlać stopione masło. Delikatnie wymieszać, po czym dodać maliny i ponownie delikatnie wymieszać. Ciasto nalać do natłuszczonych ...















