1. Wybrane warzywa myjemy i kroimy w plasterki ( nie mogą być zbyt cienkie). 2. Pieczarki pozostawiamy w całości, a pomidory kroimy na połówki. 3. Mieszamy oliwę z octem, dodajemy czosnek sól i pieprz. Moczymy w tej marynacie nasze warzywa ...
Przepisy kulinarne na przekąski – Na przekąskę masz ochotę, czytaj przepis – zrobisz potem! Najlepsze przepisy kulinarne!
Grzanki z masłem ziołowo-czosnkowym
Bułki lub bagietkę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pozostawiamy do czasu, aż pieczywo będzie lekko chrupkie. Masło wyciągamy z lodówki i odstawiamy na około godzinę, aż osiągnie temperaturę pokojowa i będzie miękkie. W tym czasie obieramy czosnek, kroimy go i również ...
Idealna przekąska: melon z szynką parmeńską
1. Plastry szynki przekrajamy na pół wzdłuż ich długości. 2. Melona kroimy na tyle kawałków, ile mamy kawałków szynki. 3. Rukolę myjemy. 4. Na każdy plasterek szynki, kładziemy plasterek melona oraz kilka liści rukoli i zawijamy w roladki. 5. Wkładamy ...
Chrupiące sezamki
Na ogniu stawiamy sucha patelnię. Po chwili dodajemy sezam i prażymy go. Należy zwrócić szczególną uwagę, aby sezam się nie przypalił. W małym garnuszku podgrzewamy wodę. Dodajemy cukier i czekamy, aż powstanie karmel. Następnie dodajemy miód i masło. Cały czas ...
Ziemniaczki pieczone z masłem, czosnkiem i cebulą
ziemniaki myjemy, ale nie obieramy. Kroimy w ćwiartki. Gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut. Cebulę obieramy i kroimy w pióra. Czosnek obieramy i siekamy. Masło roztapiamy na patelni, dodajemy odrobinę czosnku granulowanego. Ziemniaki wkładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy ...
Francuskie ślimaczki z sosem pomidorowym
Pomidory pokroić w ćwiartki. Następnie zalać wrzątkiem i pozostawić na kilka minut, aż odejdzie skórka. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Dodać pomidory i dusić przez kilka minut. Dodać posiekany czosnek i dusić kolejne minuty, aż powstanie sos. Całość przyprawić ...
Croque monsieur, czyli tost po francusku
1. Odkrajamy skórkę z chleba tostowego. 2. Ucieramy ser. 3. Robimy kanapki: pomiędzy dwa tosty wkładamy trochę sera i szynkę. 4. Przygotowujemy beszamel: w rondelku roztopić masło z olejem, mieszać, dodać mąkę i mleko gotować przez około 1 minutę. 5. ...
Prażone orzechy nerkowca z sezamem
Orzeszki prażymy na suchej patelni. Uważamy, aby się nie przypaliły. Następnie dodajemy 2-3 łyżki płynnego miodu. Dodajemy sezam i energicznie mieszamy orzechy. Gotowe orzechy przekładamy na talerz, który wcześniej należy wysmarować grubą warstwą masła. ZOBACZ TEŻ: Zapiekanka makaronowa z ...
Imprezowe krakersy z łososiem!
1. Mieszamy serek Filadelfia z posiekanym czosnkiem, szczypiorkiem i ziołami prowansalskimi. 2. Tak przygotowaną masę nakładamy na krakersy. 3. Na wierzch kładziemy plasterek wędzonego łososia. 4. Ozdabiamy szczypiorkiem. Zobacz też: Sałatka z łososiem i sosem kaparowym
Domowy jogurt owocowy bez cukru
Owoce dokładnie myjemy. Następnie gotujemy w wodzie przez kilka minut, aż będą miękkie. Odstawiamy do ostygnięcia. Zimne owoce łączymy z jogurtem i miksujemy za pomocą blendera. ZOBACZ TEŻ: Bajgiel z jajkiem i bekonem