Krewetki rozmrozić. Papryczkę oczyść z nasion, następnie posiekaj wraz z natką. Pokrój drobno czosnek. Papryczkę i czosnek wrzuć na rozgrzaną oliwę, przesmaż. Wrzuć krewetki, podsmaż na dużym ogniu. Całość oprósz solą i posyp natką. Smacznego! ZOBACZ TEŻ: Makaron z ...
Przepisy kulinarne na przekąski – Na przekąskę masz ochotę, czytaj przepis – zrobisz potem! Najlepsze przepisy kulinarne!
Brushetta z oliwkami
Posiekaną cebulę polewamy sokiem z cytryny. Na suchej patelni prażymy czosnek. Mieszamy pomidory, oliwki, cebulę, bazylię i czosnek. Wszystko doprawiamy. Bagietkę dzielimy na części. Pieczemy pod grillem na złocisty kolor. Dodajemy mieszankę i polewamy oliwą. ZOBACZ TEŻ: Śródziemnomorska sałatka ...
Bakłażan zapiekany pod czosnkowym beszamelem
Umyte bakłażany pokrój wzdłuż na pół i natnij w poprzek od strony miąższu (tak, by nie przeciąć skóry). Bakłażany ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem, dopraw je solą i pokrop oliwą z oliwek. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg) na 25-30 minut. Cukinię, pomidory, ...
Włoska bruschetta z pomidorami i mozzarellą
W małej misce mieszamy pomidory z cebulą, czosnkiem, bazylią, oregano, solą i pieprzem. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki. Kroimy bagietkę i opiekamy w piekarniku przez 5 minut w 180 stopniach aż uzyskają złoty kolor. Nakładamy farsz, a na wierzchu mały plasterek ...
Witaminowa bomba – owocowy koktajl
Obierz banana, ananasa i kiwi ze skórki. Jabłka nie obieramy, aby nie tracić wartości odżywczych zawartych w skórce. Wyciśnij sok z pomarańczy. Wszystkie składniki mieszaj w blenderze. SAMO ZDROWIE – SMACZNEGO! Zobacz też: Truskawkowy milkshake
Pieczone chipsy paprykowe
Ziemniaki myjemy i kroimy na bardzo cienkie plastry. Olej mieszamy z przyprawami. Nakładamy mieszankę na plastry ziemniaczane i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez około 30 minut. Po wyjęciu dodatkowo posyp papryczką ...
CHANA MASALA: posmakuj kuchni indyjskiej
1. Na patelni szklimy cebulę. 2. Dodajemy imbir, czosnek, chili, kmin i smażymy przez około 2 minuty. Cały czas mieszamy. 3. Dodajemy resztę przypraw i mieszamy. 4. Następnie dodajemy pomidory z puszki. 5. Wlewamy pół szklanki wody i gotujemy. 6.Dodajemy ciecierzycę z ...
Egzotyczna sałatka z rukolą, mango i figami
Umyj rukolę, osusz i rozłóż na talerzu Pokrój figi, paprykę i mango, ułóż na rukoli. Dorzuć orzechy oraz nasiona granatu Całość polej sosem przygotowanym z miodu i cytryny, posyp świeżo zmielonym pieprzem. Zobacz też: Wiosenna sałatka z serem brie
Caprese z kuleczkami mozzarelli
Pomidorki koktajlowe kroimy na pół, oliwki w plasterki, a pomidory suszone w dosyć cienkie paseczki (w zależności od upodobania). Mozzarellę również możemy pokroić, jednak kuleczki zachowane w całości świetnie prezentują się wizualnie. Wszystkie składniki mieszamy z mixem sałat i polewamy ...
Muffiny jajeczne z bazylią, pomidorami i tymiankiem
Jajka roztrzepujemy, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, ser, pomidory, bazylię. Doprawiamy masę i wlewamy do foremek. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Zobacz też: Jajko w koszulce – jak je zrobić?