Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Ugotuj kaszę. Drobno posiekaj czosnek i wraz ze szpinakiem podsmażaj do miękkości. Przełóż szpinak do miski, dodaj pokrojone, odsączone z oliwy suszone pomidory oraz ugotowaną kaszę. Farsz nakładaj do wydrążonych papryk i piecz ok. 30 ...
Przepisy kulinarne na przekąski – Na przekąskę masz ochotę, czytaj przepis – zrobisz potem! Najlepsze przepisy kulinarne!
Wielkanocna sałatka z rukolą i rzodkiewką
Jajka ugotuj na twardo. Obierz i pokrój na małe kawałki. Roszponkę i rukolę dokładnie wypłucz i osusz, przełóż do miski. Pokrój paprykę i rzodkiewki, dodaj wraz z jajkami do miski z rukolą i roszponką. Zmieszaj ze sobą sok z cytryny, ...
Sałatka z jajkiem i bekonem
Ugotuj jajko na twardo (włóż do wrzącej wody na około 10-12 minut). Usmaż bekon na suchej patelni (i tak jest tłusty, nie potrzebujesz dodatkowo natłuszczać patelni). Pokrój bagietkę w plastry, jeśli lubisz chrupkie pieczywo, włóż bułkę do rozgrzanego piekarnika na ...
Mini paszteciki z mięsem
Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju. Dodaj mięso, przyprawy i podsmaż. Przełóż do miseczki, dodaj rozdrobnioną bułeczkę i dobrze wymieszaj. Ciasta francuskie rozwijamy i każde dzielimy na trzy prostokąty. Na dłuższy bok trzech prostokątów nakładaj nadzienie, zakładaj drugim bokiem. ...
Drożdżowe bułeczki z czekoladą i z rodzynkami
Z mąki, mleka i drożdży zrobić zaczyn. Odstaw na 15 min do wyrośnięcia. W małym rondelku roztop masło i odstaw do chłodnego miejsca Rodzynki zamocz w ciepłej, bardzo słodkiej wodzie. Do zaczynu dodaj roztopione masło, jajko i cukier. Zacznij wyrabiać ciasto ...
Propozycja na świąteczny stół: JAJKA FASZEROWANE
1. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy i obieramy. Przekrajamy na pół. Zółtka wyjmujemy i rozdrabniamy je za pomocą widelca. 2. Kroimy pieczarki. 3. Na patelni na maśle dusimy pokrojone pieczarki. 4. Doprawiamy do smaku. 5. Mieszamy w misce razem z ...
Cukinia faszerowana łososiem i figami
Podsmaż przez 3 minuty łososia skropionego sokiem z limonki Wydrąż cukinię – nie wyrzucaj miąższu, użyjemy go w farszu Cukinię natartą oliwą i czosnkiem włóż na 10 min do piekarnika nagrzanego na 180 st. C ( termoobieg) Pokrój pozostałe składniki – paprykę, ...
Pomysł na hiszpańską przystawkę: patatas bravas
Myjemy ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Ugotowane ziemniaki kroimy w grubą kostkę. Rozgrzewamy oliwę na patelni,na którą wrzucamy pokrojone ziemniaki. Przygotowujemy pastę: koncentrat, przyprawy i czosnek mieszamy. Taką pastę dodajemy do ziemniaków. Smażymy ziemniaki od czasu do czasu ...
Przepis na domową granolę
Wszystkie składniki wymieszać. Uformować małe prostokąty i wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170ºC około 40 minut , mieszając w trakcie kilka razy. Smacznego!
Błyskawiczny pudding ryżowy
Ugotuj ryż i połącz go z lodami waniliowymi. Na wierzch dodaj dżem wiśniowy i posyp cynamonem. SZYBKO, PROSTO I PYSZNIE – PALCE LIZAĆ! Zobacz też: Czekoladowy mus z awokado