Wszystkie składniki łączymy w misce, mieszamy w miarę delikatnie tak, by powstała jednolita masa (masło najlepiej wcześniej rozpuścić i lekko ostudzić). Ostawiamy ciasto do lodówki na 30 minut. Rozwałkowujemy ciasto na grubość około 3 mm. Wycinamy trójkąty o dowolnej wielkości. ...
Przepisy kulinarne na przekąski – Na przekąskę masz ochotę, czytaj przepis – zrobisz potem! Najlepsze przepisy kulinarne!
Szybka przystawka na sylwestra – krakersy z tzatziki i łososiem
Wykładamy krakersy na talerzyku Ogórka myjemy, ale nie obieramy. Ścieramy go na grubej tarce, solimy i zostawiamy na parę minut. Gdy puści sok, dokładnie go odciskamy. Do jogurtu wyciskamy ząbek czosnku, dodajemy ogórka, ocet winny i doprawiamy solą i pieprzem. ...
Zdrowa i lekka GRANOLA!
Herbatę i sok wymieszać z miodem. Następnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Rozgrzać piekarnik do 150ºC. Składniki wysypać na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około pół godziny, co 10 minut mieszając. Podawać z jogurtem, owocami lub jeść na sucho! Mniam! ...
Pasztet z soczewicy
Gotuj soczewicę do momentu, aż będzie się rozpadać. Posiekaj cebulę w kostkę i podsmaż na oleju. Marchew zetrzyj na tarce lub pokrój w kostkę i dodaj do cebuli. Dodaj przyprawy i podsmażaj wszystko przez jakiś czas, tak żeby warzywa przeszły ...
Tatar wołowy
Wołowinę mieszamy z oliwą i łyżką musztardy, dodajemy pieprz i sól. Szalotkę i ogórek kroimy w bardzo drobną kostkę. Żółtka, pokrojoną szalotkę i ogórek mieszamy z mięsem (żółtka jeśli wolimy możemy dodać dopiero na wierzchu przygotowanej porcji mięsa). Wykładamy porcje ...
Chrupiące chipsy domowej roboty
Ziemniaki dokładnie szorujemy pod bieżąca wodą (można użyć ostrej strony gąbki). Kroimy na 1 do 2 milimetrowe plasterki (można użyć specjalnej tarki do warzyw, malaksera, przystawki do miksera, lub umiejętnie pokroić samemu nożem). Ziemniaki posypujemy solą morską i resztą przypraw, ...
Pizzerinki z ciasta francuskiego ze szpinakiem
Ciasto rozwijamy (dla smaku można cieniutko posmarować koncentratem pomidorowym), posypujemy przyprawami. Delikatnie rozkładamy po cieście pokrojoną w kostkę wędlinę i ser. Dodajemy szpinak (najlepiej świeże liście). Dłuższy bok zwijamy w rulon i kroimy na mniej więcej 1,5 cm paski. Pizzerinki ...
Kruche ciasteczka miodowo – korzenne
Wszystkie składniki umieścić w misce i szybko zagnieść kruche ciasto. Jeśli będzie nadmiernie klejące można dosypać odrobinę mąki. Następnie ciasto umieścić na co najmniej 30 minut w lodówce, by odpoczęło. Po tym czasie wałkować na grubość około 3 – 4 ...
Prosty przepis na soczyste polędwiczki z kurczaka w krakersach
Umyte i osuszone mięso dzielimy na podłużne kawałki średniej grubości. Jeśli lubicie bardziej doprawione potrawy, mięso możecie natrzeć pieprzem i solą. Przygotowanego kurczaka przekładamy do zamykanego pojemnika, zalewamy maślanką, przykrywamy i odkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Czekając ...
Kruche paszteciki na Święta
Farsz: Na głębokiej patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim posiekaną cebulę wraz z bardzo drobniutko posiekanym czosnkiem Dodaj pieczarki i smaż aż odparuje z nich cała woda. Do smaku dodaj pieprz i sól. W misce wymieszaj śmietanę, żółtko i ...