Mało kto wie, że szaszłyki wywodzą się z kuchni centralnej Azji. Tradycyjne przygotowywało się je nad ogniem, ale obecnie szaszłyki piecze się w piekarniku, grilluje lub smaży na patelni. Szaszłyki z sosem cranberries to trochę egzotyczna potrawa charakteryzująca się słodko-ostrym ...
Przepisy kulinarne na przekąski – Na przekąskę masz ochotę, czytaj przepis – zrobisz potem! Najlepsze przepisy kulinarne!
Ziemniaczki clauphine
Ziemniaki bardzo często goszczą na polskich stołach. Sposobów ich przyrządzania jest wiele. W tym artykule przepis na ziemniaki clauphine, które mogą być samodzielną przekąską lub dodatkiem do różnego rodzaju mięs.
Omlet fitness
Omlet można przyrządzać na różne sposoby: z warzywami, grzybami czy mięsem. Głównym jego składnikiem są jaja. Dzisiaj zaprezentujemy wersję na słodko. W skład naszego omletu będą wchodziły m.in. migdały, banany, serek homogenizowany i owocowe musli. Jest to doskonały przepis na ...
Rolada z wędzonym łososiem
Szpinak rozmrozić, wrzucić na rozgrzane masło, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, dusić do momentu aż odparuje wszelka wilgoć. Dodać żółtka oraz ubitą na sztywno pianę z białek. Doprawić solą i pieprzem oraz dużą szczyptą gałki muszkatołowej. Rozsmarować cienko na blasze wyłożonej papierem ...
Rogaliki francuskie nadziewane cielęciną z kozim serem
Kruche na zewnątrz puszyste w środku. Możemy przyrządzać je na różne sposoby – z masłem, dżemem, owocami, czekoladą czy też proponowaną poniżej cielęciną z kozim serem. Mowa oczywiście o popularnych na całym świecie rogalikach z ciasta francuskiego.
Tatar warzywny
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cukinię pokroić w małą kostkę, przelać obficie wrzątkiem, a następnie zimną wodą i dokładnie odsączyć. Oliwki posiekać, a pomidorki pokroić w cienkie plasterki. Na środku talerza ułożyc metalową foremkę w kształcie ...
Naan
Drożdże rozdrobnić i wymieszać z ciepłym mlekiem. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę wymieszać z solą, dodać mieszankę drożdżową, jogurt, olej i wymieszać. Rękami zagnieść gładkie, miękkie ciasto (ewentualnie dodać ciepłej wody, jeśli jest za twarde). Wyrabiać na oprószonej mąką ...
Duńskie śledzie z ogórkiem w sosie chrzanowym
Śledzie dokładnie opłukać, zalać zalewą przygotowaną z zimnej przegotowanej wody i octu w proporcjach 4:1. Odstawić do lodówki na ok. 12 godzin. Następnie dokładnie odsączyć. Ogórka konserwowego pokroić w cienkie plasterki. Kłaść po plasterku ogórka na każdym matjasie, zwijać w ...
Smażony ser manchego
Ser pokroić w 2 cm kostkę. Mąkę doprawić solą i pieprzem. Jajko rozmieszać widelecem, dodać szczyptę soli. Kawałki sera obtaczać w mące, następnie maczać w jajku, a na koniec w bułce tartej, mocno dociskając, aby panierka nie odeszła w trakcie ...
Roladki z rukolą
Rukolę umyć i dokładnie osuszyć. Liście zawinąć w plasterki szynki, posypać świeżo zmielonym pieprzem. Z oliwy i octu balsamicznego i szczypty soli przyrządzić sos (najlepiej wlać składniki do małego słoika, szczelnie zakręcić i potrząsać). Do każdej porcji podać na małej ...