500 g pieczarek 1 łyżka masła lub margaryny 1 mała cebula 2 łyżeczki mąki 200 g śmietany sól pieprz Pieczarki oczyścić, opłukać, osączyć i pokroić w talarki. Dodać masło, drobno pokrojoną cebulę, sól, pieprz i dusić około 20 minut na ...
Przepisy kulinarne na przekąski – Na przekąskę masz ochotę, czytaj przepis – zrobisz potem! Najlepsze przepisy kulinarne!
Kotlety grzybowe
10 dag suszonych grzybów 3-4 kromki pszennej bułki 2-3 łyżki śmietany kremówki 1 duża cebula 2 jajka ugotowane na twardo 3-4 łyżki masła 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich 1 szklanka bułki tartej 2 jajka sól pieprz Grzyby umyć, zalać wodą ...
Cukinia zapiekana
4 młode cukinie papryka 2 pomidory cebula 2 ząbki czosnku 4 cienkie parówki 10 dag sera żółtego ziołowa przyprawa do potraw sól pieprz Cukinie umyć, osuszyć, odciąć końce, przekroić wzdłuż na połówki. Usunąć miąższ pozostawiając warstwę przy skórce ok. 2 ...
Nadziewane selery
25 dag pieczonego mięsa z królika 4 selery jabłko 5 marynowanych pieczarek 12 dag majonezu sól pieprz sok z cytryny do smaku mała główka zielonej sałaty pomidor posiekana natka pietruszki Mięso królika, obrane ze skórki jabłko i pieczarki pokrajać w ...
Kalafior w cieście
1 kalafior 1 szklanka mąki 150 ml białego wina 3 żółtka natka pietruszki sól cukier gałka muszkatołowa ocet lub sok z cytryny 10-15 dag tłuszczu Kalafior oczyścić, opłukać, zalać wodą zakwaszoną octem lub sokiem z cytryny. Osączyć i włożyć do ...
Pasztet grzybowy
10 dag suszonych grzybów 1 szklanka tartej bułki 1-1,5 szklanki śmietany kremówki 4 jajka 4 cebule 2-3 ząbki czosnku skórka starta z cytryny 1 łyżka masła 1 łyżka oleju 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub sezamu suszony majeranek bazylia szałwia ...
Pieczarki po francusku
Pieczarki dokładnie umyć i osuszyć. Na duże patelni rozgrzać masło, nieco je zrumienić, wrzucić dymkę i pieczarki. Smażyć 2 -3 minuty na dużym ogniu. Następnie wlać wino, zmniejszyć ognień i smażyć kolejne 5 minut, często mieszając. Doprawić do smaku solą ...
Śledzie po hawajsku
Filety śledziowe dokładnie opłukać, zalać octem winnym, szklanką przegotowanej wody. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Następnie dokładnie odsączyć. Wymieszać mojonez, jogurt, łagodne curry, nieco cukru, sól, pieprz, sok z cytryny. Dodać odsączone kawałki ananasa. Przygotowanym sosem zalać pokrojone w ...
Tartaletki z kawiorem
Z mąki, margaryny, żółtka, proszku do pieczenia, szczypty soli i kilku łyżek wody szybko zagnieść ciasto, które owinąć folią aluminiową i na godzinę włożyć do lodówki.Następnie cienko je rozwałkować, wykrawać kółka wielkości foremek do tartaletek i ywkładać nimi natłuszczone foremki. ...
Auszpik z warzywami
Warzywa oczyścić, obrać. Kalafior podzielić na małe różyczki, marchewkę pokroić w kostkę, fasolkę na 2 cm kawałki. Kukurydzę odsączyć, zaś jajko ugotować na twardo. Warzywa ugotować osobno w osolonym wrzątku, tak, aby były nieco jędrne. Gorący bulion wymieszać z winem, doprawić ...