Szparagi cienko obrać, odciąć zdrewniałe końcówki (wyrzucić) oraz czubki (ok. 2 cm), które odłożyć. Szparagi gotować w niewielkiej ilości osolonej wody z odrobiną cukru do miękkości ok. 15 minut. Następnie odsączyć, zachowując wywar. Ugotowane szparagi przetrzeć przez gęste sito. Do wywaru pozostałego ...
Przepisy kulinarne na zupy – Gotuj z nami pierwsze dania! Zupa smaczna, no i tania! Najlepsze przepisy kulinarne na zupy!
Soljanka
Rozgrzać połowę masła, dodać koncentrat pomidorowy, posiekany czosnek i chwilę razem smażyć. Dolać wino, wrzucić sól i dużą szczyptę pieprzu. Dodać do gorącego bulionu.Grzyby zalać wrzątkiem, gdy są miękkie odsączyć i pokroić w cienkie paseczkii dodać do bulionu. Ogórki również pokroić w cienkie ...
Wigilijna zupa grochowa
Groch zalewamy ugotowaną, ale nie gorącą wodą i odstawiamy na noc (lub co najmniej 12 godzin). Po odmoczeniu wody nie wylewamy, ale gotujemy w niej groch.Marchewkę i seler obieramy i kroimy w niewielkie kawałki, wrzucamy na patelnię i smażymy na ...
Morawska zupa czosnkowa
Warzywa na bulion obrać, dokładnie umyć i wraz z przyprawami włożyć do granka zalewając 2 litrami wody. Dodać również przekrojone na połówki 3 ząbki czosnku oraz opieczoną nad palnikiem cebulę. Gotować ok. 90 minut, po czym odcedzić. Do czystego bulionu ...
Fasolada
Fasolę moczyć przez noc, a następnie odcedzić, przepłukać. Wrzucić do dużego garnka, zalać litrem wody i po doprowadzeniu do wrzenia gotować na sporym ogniu przez 10 minut. Zmniejszyć płomień, przykryć i gotować kolejne 30 minut. Dodać posiekane w kostkę cebule, ...
Francuska zupa cebulowa
Masło roztopić w garnku o grubym dnie. Dodać pokrojoną w cienkie plasterki cebulę, cukier, pół łyżeczki soli. Przykryć pokrywką i dusić na niewielkim ogniuok. 20 – 30 minut, aż cebula będzie ciemnozłocista. Następnie zdjąć pokrywkę i dalej gotować, często mieszając, ...
Barszcz po litewsku
Warzywa – oprócz ziemniaków – obrać i oczyścić, marchew, pietruszkę i buraki przekroić na połówki. Wrzucić do garnka, dodać liście laurowe, czosnek, pieprz i ziele angielskie oraz majeranek. Wlać ok. 1,5 l wody i gotować na niewielkim ogniu przez ok. 1,5 ...
Zupa porowa z ziemniakami
W garnku rozgrzać masło, wrzucić pokrojone w cienkie plasterki pory (tylko białe i jasnozielone części) i cebulę. Dusić przez ok. 15 minut do miękkości na niewielkim ogniu, często mieszając, ewentualnie podlewajac niewielką ilością wody. Pory nie powinny zbrązowieć. Nastepnie dodać bulion, ...
Barszcz czerwony
CZYTAJ RÓWNIEŻ: http://palcelizac.pl/swiateczne-pomysly-na-prezent-dla-fanow-gotowania/ Warzywa na bulion umyć, obrać. Wrzucić do garnka wraz z liścmi laurowymi, ziarnami ziela i pieprzu oraz ząbkami czosnku oraz majerankiem. Dodać obrane i przekrojone na połówki buraki i gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 2 godzin. Doprawić ...
Zupa z cukinii
Ugotować 1 litr BULIONU WARZYWNEGO, dodając do niego 6 ząbków czosnku.Cukinię pokroić w niezbyt drobną kostkę – nie obierać ze skóry. Gotować przez ok. 5 minut w osolym wrzątku, a następnie odsączyć na sicie i przelać zimną wodą. Z bulionu wyjać warzywa ...