SPRAWDŹ PRZEPIS NA KOPYTKA >>>
Przepisy sprzed wieków
Karkówka pieczona do kanapek
SPRAWDŹ PRZEPIS NA PYSZNĄ KARKÓWKĘ DO KANAPEK >>>
Tradycyjne pierogi z mięsem
JAK ZROBIĆ PIEROGI? CZYTAJ DALEJ >>>
DOMOWE MASŁO – jak zrobić?
Chłodną śmietanę miksujemy na wolnych obrotach. Po kilku minutach uzyskamy bitą śmietanę. Po kolejnych minutach powstanie masło. Oddzielamy maślankę od masła. SMACZNEGO! ZOBACZ TEŻ: Domowy burger
Smak dzieciństwa – placki na sodzie
Przesiej mąkę, dodaj maślankę, sól i sodę. Całość wyrób na gładką masę. Uformuj placki i piecz na patelni lub blasze (bez tłuszczu). Podawaj z masłem.
Rosół z drobiu lub cielęciny – przepis z 1895 roku
Gotuje się jak każdy inny rosół z tą tylko różnicą, że o wiele krócej, i tak: cielęcina gotuje się półtory do dwóch godzin, drób młody godzinę, stara kura dwie godziny; a niekiedy i więcej. Rosół taki zasypuje się drobną kaszką, ...
Rosół rumiany (jus) – przepis z 1895 roku
Mięsa wołowego funtów 4 pokrajać w kawałki, włożyć do rądla; do tego dodać parę upieczonych cebul, kilka marchwi, niech się w tem mięso podrumieni. Następnie podlać trochę wody, aby sos, który mięso puści z siebie podgotował się nieco, a końcu ...
Rosół z mięsa wołowego – przepis z 1895 roku
Chcąc mieć mocny rosół bierze się 1 funt mięsa na osobę; na lżejszy dosyć jest pół funta, a dla dodania smaku dobrze jest wziąść na 10 funtów mięsa jedną stara kurę, podróbki z indyka, lub kawałki cielęciny. Mięso powinno być ...
Kotlety z polędwicy “a la francaise”
Pokrajać kawał polędwicy na cienkie zrazy, posolić i natrzeć pieprzem, pietruszką i cebulą, położyć na półmisku, polać oliwą i zostawić tak parę godzin. Przed użyciem osypać tartą przesianą bułką, skropić cytryną, położyć na ruszcie i smażyć na mocno zarzących się ...
Klops
Trzy funty mięsa poskrobać nożem tak, aby żadnej żyłki nie było, potem przesiekać, dodać trzy żółtka same, dwie łyżki roztopionego masła lub łoju swieżego wołowego, włożyć jedną bułkę mątową wymoczoną w melku i wyciśniętą dobrze z wilgoci, utrzeć cebulę upieczoną ...