Apetyczna oliwkowa Andaluzja
Wszystkie regiony Hiszpanii mają swoje specjalności, a ich mieszkańcy własne kulinarne przyzwyczajenia. Tradycyjne potrawy są proste i pełne niepowtarzalnego smaku, oparte na bogactwie ofiarowanym przez klimat morza śródziemnomorskiego. Obfitują w ryby, owoce morze, warzywa, doskonałe sery oraz wędzone wędliny. Oprócz tradycyjnych iberyjskich szynek popularne są również mięsa – jagnięcina, wieprzowina oraz mięso królicze. Andaluzyjska kuchnia pachnie szafranem, czosnkiem, dojrzewającymi w słońcu pomidorami, winem i oliwą z oliwek. Nie można zapomnieć, że Andaluzja to także region słynący z najsmaczniejszych oliwek na świecie – uprawia się tam ponad 260 różnych odmian drzewek oliwnych. Nic dziwnego, że wiele osób uważa, iż tradycyjny iberyjski posiłek nie może obejść się bez hiszpańskich oliwek.
Hiszpańskie oliwki, czyli lato zaklęte w słoiczku
Owoce drzewa oliwnego to prawdziwy skarb przywieziony z podróży. Będąc w Andaluzji, warto udać się na jeden z wielu targów miejskich, gdzie sprzedawcy zapraszają do degustacji różnych odmian hiszpańskich oliwek. To nie tylko wspaniały sposób na to, by poznać różnorodność ich smaków, ale również doskonały pomysł na spędzenie wolnego czasu, połączonego z poznawaniem lokalnej kultury i rozmową z ludźmi.
Owoce drzewa oliwnego zdobywają coraz większą popularność także w naszym kraju. W sklepach kuszą nas oliwki o różnej wielkości, kolorze, marynacie i nadzieniu. Jeśli jednak chcemy doświadczyć prawdziwego śródziemnomorskiego smaku hiszpańskich oliwek, warto czytać etykiety i szukać produktów oznaczonych logo “Olives from Spain”.