Nie trzeba przekonywać tych, którzy doskonale znają to danie. Jest sycące, zdrowe i orientalne. Wydobyliśmy oryginalną recpepturę i zapewniamy, że podbije wasze kubki smakowe.
składniki:
• 400 g ciecierzycy (niegotowanej, więc taka z puszki się nie nadaje:)
• 3 cebule
• 5 ząbków czosnku
• 2 garście poszatkowanej pietruszki
• 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu mielonego
• 2 łyżeczki soli
• ½ łyżeczki ostrej papryki
• 1 łyżeczka słodkiej papryki
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej (ma sprawić by podczas smażenia kulki nie chłonęły tłuszczu)
• 1,5 łyżeczki kuminu, czyli kminu rzymskiego
• 1,5 łyżeczki mielonej kolendry
• sok z 1 cytryny + skórka z niej otarta
• około 4 czubatych łyżek mąki pszennej (ale może też być ryżowa, ciecierzycowa, kukurydziana)
• olej do smażenia
przyrządzanie:
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















