Nie trzeba przekonywać tych, którzy doskonale znają to danie. Jest sycące, zdrowe i orientalne. Wydobyliśmy oryginalną recpepturę i zapewniamy, że podbije wasze kubki smakowe.
składniki:
• 400 g ciecierzycy (niegotowanej, więc taka z puszki się nie nadaje:)
• 3 cebule
• 5 ząbków czosnku
• 2 garście poszatkowanej pietruszki
• 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu mielonego
• 2 łyżeczki soli
• ½ łyżeczki ostrej papryki
• 1 łyżeczka słodkiej papryki
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej (ma sprawić by podczas smażenia kulki nie chłonęły tłuszczu)
• 1,5 łyżeczki kuminu, czyli kminu rzymskiego
• 1,5 łyżeczki mielonej kolendry
• sok z 1 cytryny + skórka z niej otarta
• około 4 czubatych łyżek mąki pszennej (ale może też być ryżowa, ciecierzycowa, kukurydziana)
• olej do smażenia
przyrządzanie:
Ciecierzycę moczyć w zimnej wodzie ok. 12 godzin.
Odlać wodę na sicie i pozostawić ją na nim przez kilka minut, by dobrze odciekła. Ciecierzycę trzeba zblendować, żeby ją rozdrobnić. Można to zrobić blenderem ręcznym lub melakserem. Nie za grubo, nie za drobno, tak w sam raz.
Do melaksera włożyć odsączoną ciecierzycę, obrane i pokrojone w duże kawałki cebule, grubo posiekany czosnek oraz przyprawy: sól, papryki, sok z cytryny i skórę z niej otartą, kumin, mieloną kolendrę, pieprz. Rozdrobnić na niezbyt jednorodną masę
Masę przełożyć do miski, dodać poszatkowaną pietruszkę, sodę i mąkę
Wymieszać i formować kulki.
Smażyć partiami w głębokim, dobrze rozgrzanym tłuszczu, na średnim ogniu.