Chow mein z makaronem pszennym i kurczakiem to danie typowe dla kuchni chińskiej. Przygotowuje się je w woku i przyprawia sosem sojowym oraz octem balsamicznym.
składniki:
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 ząbki czosnku
- 1 pojedyncza pierś kurczaka
- 1/2 marchewki
- 1/2 czerwonej papryki
- ok. 10 strąków groszku
- 2 dymki
- 100 g makaronu pszennego
- 1/4 łyżeczki zmielonego białego pieprzu
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 3 łyżki sosu sojowego
przyrządzanie:
- Makaron ugotować we wrzątku i przepłukać zimną wodą. Mięso kurczaka umyć i oczyścić z błonek, pokroić na ok. 1,5 cm kawałki.
- Przygotować warzywa: czosnek obrać i posiekać. Obraną marchewkę, oczyszczoną paprykę oraz groszek cukrowy pokroić ostrym nożem wzdłuż na cienkie paseczki. Dymkę pokroić ukośnie na plasterki.
- W woku lub na dużej patelni rozgrzać olej roślinny. Włożyć czosnek i smażyć ok. 30 sekund, dodać pierś kurczaka i obsmażyć.
- Dodać marchewkę, następnie po chwili resztę warzyw. Wymieszać i smażyć przez ok. 2 minuty.
- Dodać ugotowany makaron. Wymieszać i doprawić białym pieprzem, cukrem, olejem sezamowym i sosem sojowym. Wymieszać i podsmażyć jeszcze wszystko przez ok. 1-2 minuty.