Kurczak w jogurtowej marynacie. Soczysty, wręcz kremowy, ale też pikantny dzięki odpowiednim przyprawom takim jak kumin, curry czy kardamon.
składniki:
- podudzia kurczaka – 600 g
- filety z piersi kurczaka – 600 g
- cebula – 1 szt.
- korzeń imbiru – 10 g
- czosnek – 2 ząbki
- papryczka chili – 1 szt. (mała)
- kurkuma – 1 łyżeczka
- mielona kolendra – 0,5 łyżeczki
- kumin – 0,5 łyżeczki
- kardamon – 0,5 łyżeczki
- mielone goździki – 1 szczypta
- cynamon – 1 szczypta
- sól
- pieprz
- jogurt naturalny – 300 g
- limonka – 0,5 szt.
przyrządzanie:
Cebulę, imbir i czosnek obieramy i siekamy. Papryczkę chili oczyszczamy, pozbawiamy nasion i również siekamy. Mielone przyprawy mieszamy z 1 łyżeczką soli, odrobiną pieprzu i jogurtem. Dodajemy cebulę, czosnek i chili, mieszamy i doprawiamy sokiem z limonki.
Udka kurczaka i filety z piersi kurczaka myjemy i osuszamy. Udka obieramy ze skóry i kilka razy lekko nacinamy. Filety kroimy w poprzek na pół i również lekko nacinamy. Obtaczamy w marynacie i wstawiamy co najmniej na 4 godziny lub na noc do lodówki.
Udka kurczaka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, rozkładamy na nich trochę marynaty. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190°C przez 20 minut. Udka obracamy, kawałki piersi kurczaka układamy z nimi na blasze i rozkładamy pozostałą marynatę. Pieczemy w tej samej temperaturze przez kolejne 20–25 min w gorącym piekarniku.