Znakomity przepis na kurczaka na słodko. Przygotuj tylko udka z kurczaka, cukier, sól, maggi, masło i czosnek. Potrawę serwujemy jako danie główne z ryżem lub ziemniakami i surówką.
Składniki:
- udka z kurczaka (najlepiej pałeczki)
- cukier
- sól
- maggi
- masło
- czosnek
Sposób przygotowania:
Udka najlepiej obrać ze skóry żeby mięsko bardziej się przeżarło smakiem. Solimy śladowymi ilościami i odkładamy na troszkę, teraz musimy przyrządzić sos, w którym będzie się dusił nasz kurczak. Przygotowujemy pół buteleczki maggi, obieramy czosnek(1/2 główki) i albo go siekamy albo wyciskamy, 1/3 kostki masła i oczywiście cukier 4-5 łyżeczek. Wsypujemy cukier na patelnię do zbrązowienia, po czym dodajemy masełko. Po rozpuszczeniu masełka dodajemy czosnek, mieszamy intensywnie dolewając maggi. Po sosu wkładamy kurczaczka i gotujemy przewracając go co jakieś 10 do 15 minut na niedużym ogniu. Mięso powinno być dobre po jakiejś godzinie. Do tego można podać np. ryż.
Smacznego.