składniki:
- 4 udka z kurczaka
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- 2 papryczki chilli
- 3 łyżeczki Garam masala
- 300 ml bulionu
- 100 ml wytrawnego czerwonego wina
- 50 g gorzkiej czekolady
przyrządzanie:
- Udka kurczaka umyj, osusz, oprósz sola i pieprzem. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę, marchew w plasterki.
- W głębokiej patelni rozgrzej masło i przez 10 minut podsmażaj udka. Podsmażone mięso zdejmij z patelni, a na tłuszcz wrzuć warzywa i podsmażaj 10 minut.
- Następnie dodaj pokrojone papryczki chilli i przyprawę Garam masala,przesmaż razem 3 minuty.
- Do warzyw wlej bulion i wino, gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut.
- Dodaj wcześniej podsmażone udka, wymieszaj delikatnie, gotuj pod przykryciem 30 minut.
- Na koniec dodaj startą czekoladę, poczekaj, aż się roztopi.
- Podawaj z ryżem na sypko.